VVD-leden scharen zich achter referendum

Ondanks de vurige pleidooien van de ereleden Korthals Altes (oud-voorzitter Eerste Kamer) en Vonhoff (oud-Commissaris van de Koningin in Groningen) hebben de VVD-leden zich zaterdag achter een referendum over de Europese grondwet geschaard....

ANP

Tijdens een partijbijeenkomst in Ermelo stemden 65 liberalen voor het referendum, 45 waren tegen. Korthals Altes en Vonhoff toonden zich felle tegenstanders. Vonhoff noemde het referendum 'de doodskist van de democratie' en hij waarschuwde dat het 'pure misleiding' was te denken dat de burger dichter bij de Europese politiek kan komen door een referendum. Ook andere VVD'ers lieten zaterdag blijken dat ze heilig geloven in de representatieve democratie en keuzes daarom aan politici willen laten en niet aan de burger.

Het verzet richtte zich vooral op de VVD-fracties in de Eerste en Tweede Kamer die zich onlangs al voorstander hebben getoond van een referendum over de Europese grondwet die in de maak is. Het initiatief daarvoor komt van PvdA, GroenLinks en D66. Korthals Altes sprak zijn verbazing uit over de opstelling van de fracties, omdat de partij nooit voor een referendum is geweest.

VVD-fractievoorzitter Van Aartsen zei blij te zijn met de „zeer gedegen discussie” over het onderwerp onder de leden. 'Het is een duidelijke uitspraak.' Hij benadrukte dat zijn fractie alleen instemt met een referendum aangezien het eenmalig is en omdat het om het bijzondere geval van een Europese grondwet gaat.

Eerder op de dag bleek dat de VVD-leden in meerderheid voor de huidige VVD-europarlementariër Jules Maaten hadden gekozen als lijsttrekker voor de Europese verkiezingen volgend jaar juni.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden