VVD laaiend op PvdA om uitstel JSF

De VVD is woedend op coalitiepartner PvdA die vrijdag een finaal kabinetsbesluit over het JSF-project heeft tegengehouden. Minister Zalm van Financiën is zelfs 'persoonlijk beledigd', omdat van PvdA-zijde wordt getwijfeld aan zijn cijfermateriaal over het megaproject....

Van onze verslaggever

Zalm zei zondag in een radioprogramma dat zijn PvdA-collega's 'onder invloed van de verkiezingen weglopen van hun eerder ingenomen standpunt'. De VVD'er heeft steeds volgehouden dat het rijk (lees: de belastingbetaler) er geen cent bij inschiet. Weliswaar moet de overheid ruim 900 miljoen euro op tafel leggen voor deelname van Nederlandse bedrijven aan de ontwikkeling van het Amerikaanse gevechtsvliegtuig, maar op den duur vloeit dat geld via bijdragen van de industrie terug in de staatskas. De PvdA-ministers waren het daarmee eens, maar krabbelden terug nadat PvdA-fractieleider Melkert, tevens lijsttrekker, zich tegen het JSF-project had gekeerd.

Ook Melkerts VVD-collega Dijkstal had dit weekeinde geen goed woord over voor de opstelling van de PvdA. Bij aanvang van de VVD-verkiezingscampagne noemde Dijkstal zaterdag in Amersfoort de grootste regeringspartij 'een stuurloos schip'. Volgens Dijkstal dreigt een prachtkans verloren te gaan. 'De PvdA toont een groot gebrek aan ondernemingszin. Dat kost Nederland veel geld, veel werkgelegenheid en aanzien in het buitenland', aldus de VVD-leider. Partijgenoot en vice-premier Jorritsma maakte duidelijk dat ze in Melkert de kwade genius ziet.

Ze suggereerde dat Kok nog wel achter het JSF-project staat, waartoe het kabinet begin dit jaar besloot. 'Met Kok hebben we altijd goed zaken kunnen doen.'

Jorritsma, Kok en VVD-staatssecretaris Van Hoof van Defensie spraken zaterdag met de Amerikaanse ambassadeur Sobel. Het kabinet hoopt in de loop van deze week te horen of de Amerikanen Nederland meer tijd gunnen. Kok zei vrijdag dat Nederland pas na de verkiezingen een besluit wil nemen over het JSF-project, omdat dan de politieke krachtsverhoudingen in het land duidelijk zijn. Ook de Nederlandse industrie zou daarmee zijn gediend.

Er is echter een verwarrende situatie ontstaan door de besluiteloosheid van het kabinet, menen bedrijven als Philips en Stork, die miljardenorders in het verschiet zien als Nederland in het JSF-project stapt. De bedrijven vrezen dat Italië aan de haal gaat met orders. Minister Martino van Defensie kondigde dit weekeinde deelname aan het JSF-project aan, 'met grote voordelen voor de Italiaanse luchtvaartindustrie'.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden