VVD-kritiek op asielwet leidt tot ruzie in coalitie

De coalitiepartijen PvdA, VVD en D66 houden komende week onverwacht topberaad met het kabinet over de nieuwe Vreemdelingenwet. Het spoedberaad is nodig, omdat de VVD vasthoudt aan haar fundamentele kritiek op de wet, die na langdurig en moeizaam politiek overleg tot stand is gekomen....

De fractiewoordvoerders kwamen afgelopen woensdag plotseling bijeen met staatssecretaris Cohen van Justitie om de ontstane politieke situatie te bespreken. PvdA en D66 zeggen dat de VVD zich niet wil houden aan afspraken die eerder in meerdere overleggen in het Catshuis en het kabinet zijn gemaakt. Zij eisen dat de VVD zich achter de wet schaart. Een jaar geleden presenteerde Cohen de wet na uiterst moeizaam en lang overleg tussen de coalitiepartijen.

De VVD vindt dat Cohen haar kritiek de afgelopen maanden heeft genegeerd. De liberalen denken dat de wet te weinig effect heeft op het terugdringen van het aantal asielzoekers.

Het VVD-Kamerlid Kamp zegt dat het 'niet over flauwekul' gaat en dat de situatie met vreemdelingen ernstig is. Hij heeft 'er veel voor over' om de nieuwe Vreemdelingenwet naar zijn zin aan te passen.

Kamp zegt graag snel een nieuwe wet te willen aannemen, omdat zijn partij zich 'erg ongerust' maakt over de situatie. De VVD wil onder meer minder voorzieningen voor de asielzoekers. Ook moet van haar de tijdelijkheid van de voorgestelde asielstatus worden verlengd van drie naar vijf jaar, waarna asielzoekers een vaste status krijgen.

Cohen constateerde woensdag dat de VVD de kern van zijn wet blijft ondergraven, waardoor de noodzakelijke politieke steun er niet is. Overleg met de fractievoorzitters Melkert (PvdA), Dijkstal (VVD) en De Graaf (D66), en premier Kok en de vice-premiers Jorritsma en Borst zou nodig zijn om uit de impasse te raken. Cohen zegt dat 'de Vreemdelingenwet nu eenmaal niet zomaar een wet is' en dat het logisch is dat er veel overleg voor nodig is.

De politieke problemen komen op een ongunstig moment, omdat de nieuwe wet over elf dagen in de Tweede Kamer wordt behandeld. PvdA-Kamerlid Middel: 'Wij willen ook een aantal zaken anders geregeld zien, maar we houden ons aan het akkoord.' D66'er Dittrich: 'De VVD stelt de kern van de wet ter discussie. Ze wil nu twee statussen in plaats van een tijdelijke voor iedereen. Dat willen wij ook, maar we houden vast aan het akkoord. Je kunt nu niet terug.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden