VVD krijgt steun voor idee ov-politie

De VVD wil één landelijk politiekorps, speciaal voor het openbaar vervoer. Nu hebben de trein, bus, tram of metro eigen veiligheidsbeambten in dienst. Die helpen elkaar niet als zich ergens een geweldsincident voordoet, stelt het liberale Kamerlid Aptroot.

Van onze verslaggeefster Kim van Keken

Daarom pleitte hij donderdag tijdens een debat voor één politieapparaat dat gespecialiseerd is in het ov. ‘Een aantal reizigers durft ’s avonds niet met de trein te reizen. Dat is onacceptabel.’ Zijn idee werd omarmd door de coalitiepartijen CDA en ChristenUnie.

Ook minister Eurlings van Verkeer steunde het plan. Hij beloofde onderzoek te doen naar de oprichting van een landelijke politie voor het openbaar vervoer, en zal daarover contact opnemen met zijn collega Ter Horst van Binnenlandse Zaken.

Eurlings uitte zijn zorgen over het geweld op het spoor. Vergeleken met 2004 is het aantal incidenten in de trein met 22 procent afgenomen. Maar de incidenten zijn wel gewelddadiger geworden, aldus Eurlings. ‘Het is onbestaanbaar dat een conducteur die iets zegt tegen een urinerend persoon in de trein, wordt gemolesteerd en in een ziekenhuis belandt.’

Eurlings zei ook dat de politiek meer moet doen dan alleen reageren op incidenten. De spoorwegen hebben zelf 45 miljoen euro geïnvesteerd in de verbetering van de veiligheid in de trein.

In maart 2010 moet duidelijk worden wat de overheid gaat betalen. Dan zijn de voorstellen van de taskforce, zoals extra cameratoezicht of reisverboden voor raddraaiers, nader uitgewerkt.

Voor VVD’er Aptroot zijn de financiën geen probleem. ‘Extra geld voor veiligheid is voor ons een prioriteit.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden