Update

VVD: Kinderopvang per uur afrekenen

De VVD wil dat ouders per uur gaan betalen voor de opvang van hun kroost bij de kinderopvang. VVD-Kamerlid Karin Straus verwacht dat zo een ,,eerlijker en duidelijker'' systeem van kinderopvang ontstaat, omdat momenteel ouders ook moeten betalen voor momenten dat hun kinderen al lang weer thuis zijn.

ANP
null Beeld

Straus bevestigde vandaag een bericht in De Telegraaf, waarin wordt gemeld dat ook CDA en PVV voorstander zijn van een ander betalingssysteem. Straus gaat haar plan woensdag voorstellen aan minister Henk Kamp (Sociale Zaken) tijdens een overleg in de Tweede Kamer over kinderopvang.

Afgelopen vrijdag stuurde Kamp, samen met zijn collega Frans Weekers (staatssecretaris Financiën), al een brief over de opvang van kinderen naar de Tweede Kamer. Daarin stellen de bewindslieden voor om ouders alleen maar kinderopvangtoeslag te verstrekken op de uren dat zij aan het werk zijn. Op die manier hopen ze misbruik van die toeslag tegen te gaan.

Straus is tevreden over die brief. ,,Dit is een lang gekoesterde wens van de VVD'', schetst ze. ,,Maar los daarvan willen we het kabinet ook vragen te kijken naar het betalen per uur. Op dit moment moeten ouders bijvoorbeeld verplicht betalen voor de opvang van drie dagen, terwijl zij maar twee dagen opvang willen.'' Verder vindt ze het onwenselijk dat vaak verplicht moet worden betaald voor opvang gedurende vakanties, terwijl het kind dan thuis is.

Als er per uur betaald wordt, gaat dat volgens Straus ook wachtlijsten te lijf. Kinderen staan nu langer in de boeken dan dat ze worden opgevangen. Als rekening wordt gehouden met deze 'leegloopuren' kunnen meer kinderen worden opgevangen, verwacht ze.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden