VVD kiest zijde oppositie in conflict over mestregels

Minister Brinkhorst van Landbouw heeft een conflict met de VVD over de strengere regels die moeten leiden tot terugdringen van het mestoverschot....

Brinkhorst kondigde aan dat hij de kwestie aan de ministerraad zal voorleggen. 'U kunt het kabinet niet met deze boodschap naar Brussel sturen', hield hij de tegenstanders voor, die samen precies de helft van de Kamer vormen. 'Dan maakt u de poging om daar soepeler mestregels voor grasland binnen te halen bij voorbaat onmogelijk.'

De D66-bewindsman, die het aanpakken van het mestoverschot als zijn belangrijkste taak ziet, wil vanaf volgend jaar een systeem van mestafzetcontracten invoeren. Boeren moeten contracten afsluiten met akkerbouwers, zodat ze de mest die ze zelf niet kwijt kunnen elders mogen uitrijden.

Zo'n systeem heeft de steun van de hele Kamer, de boerenorganisaties en boeren zelf. Maar over de maximale hoeveelheden stikstof en fosfaat die als gevolg van dat mestuitrijden in de grond achterblijven, lopen de meningen uiteen.

CDA-Kamerlid Meijer wil die zogeheten verliesnorm voor het jaar 2003 dan ook niet in de wet vastleggen, maar in een algemene maatregel van bestuur. Hij wil eerst weten hoe het mestafzetsysteem in de jaren 2001 en 2002 heeft gewerkt, voordat hij zich op getallen vastlegt.

VVD'er Oplaat sluit zich daarbij aan. 'Het kan zijn dat er meer mest op de grond uitgereden kan worden dan we dachten. Dan moeten we de norm kunnen aanpassen', hield hij Brinkhorst voor.

Die deed zijn opponenten een handreiking in een poging hen voor zijn standpunt te winnen. 'We zetten de normen voor 2003 wel in de wet, maar houden de mogelijkheid open ze na de evaluatie van het systeem in 2002 naar boven of beneden aan te passen.'

Brinkhorst legde uit dat het Nederlandse parlement dan een gebaar naar Brussel maakt dat het menens is met de aanpak van het mestoverschot in Nederland. En dat CDA en VVD de verlangde flexibiliteit krijgen. Meijer en Oplaat gingen er niet op in.

D66-Kamerlid Ter Veer was zeer geïrriteerd over de opstelling van coalitiepartner VVD. 'Gaat u het voorstel van Meijer werkelijk steunen', vroeg hij aan het einde van het debat aan Oplaat. 'Ik denk dat voor sommigen een weekeinde afkoelen wel goed is', antwoordde die.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden