VVD kan best biertje gebruiken

Jules Maaten (Forum, 9 juli) vindt dat de VVD geen kroegtafelpartij moet worden. Wat een gedateerde constatering. Als de VVD ding goed zou kunnen gebruiken is dat er boven een biertje (sapje) over ons en onze ideewordt gesproken....

Heiloo Caj Oosters Gemeenteraadslid

De stellingen van Wilders en Oplaat 'dragen bij aan het debat, maar daar is het dan ook wel mee gezegd', zegt u. U wordt, net als VVD-roergangers voor u, afgeleid door uw ongenoegen over stellingen waar u het niet mee eens bent in plaats van op inhoud te debatteren.

Indertijd was het Dijkstal, die niet opkon tegen het verbale geweld van Pim Fortuyn (wie kon dat wel) en daarom probeerde de persoon belachelijk te maken in plaats van op inhoud te argumenteren. Nu gooit u het opstandige duo in de hoek met de sneer dat dit slechts voor een niche-markt geschikt is.

De stellingen van Wilders en Oplaat zijn divers, wellicht omstreden, maar raken wel punten waar heel Nederland een mening over heeft. Wij in Nederland hebben veel last van kleine criminaliteit. Als na drie misstappen levenslang opsluiten niet de oplossing is, wat zet u daar dan voor werkende oplossing tegenover? Het beroven van hardwerkende winkeliers valt namelijk ook niet te rijmen met onze beginselen vrijheid en verantwoordelijkheid.

Stel dat Pim Fortuyn er in 2002 niet zou zijn geweest. En de VVD had onder leiding van Dijkstal evengoed de zwaai naar links gemaakt die in 2002 nu ook heeft plaatsgevonden. Waar had onze achterban dan heen gemoeten? Pim Fortuyn roerde de problemen aan waar wij, de VVD, met een grote boog omheen liepen. En daar is hij (postuum) behoorlijk voor beloond. Dat zijn erfgenamen elkaar vervolgens de tent uitvochten en dat Fortuyn, had hij nog geleefd, toch ook alle antwoorden niet had, doet nu even niet ter zake.

De VVD 'trok' naar links, Fortuyn maakte electoraal gebruik van het gat dat ontstond en ik poneer de stelling dat wij daar achteraf best blij mee mogen zijn. Een rechtsgeorieerd kabinet, waarin wij een belangrijke plaats hadden, was namelijk het gevolg.

Als Fortuyn er niet was geweest, was een groot deel van de kiezers weggebleven en had links Nederland met grote overtuiging die verkiezingen gewonnen. Ik denk niet dat de VVD daar erg blij mee zou zijn geweest.

Wij trokken weer naar rechts en nu, anno 2004, zijn de problemen wel bespreekbaar waar 'onze' Frits Bolkestein zich al jaren geleden sterk voor maakte. Dat maakt de opmerkingen van Mat Herben ook zo grappig als hij zegt dat Van Aartsen de statements van Fortuyn 'inpikt'. Onzin. Ten eerste omdat ze door de VVD al veel eerder aan de orde werden gesteld en ten tweede moet je niet spreken van inpikken, maar proberen samen een blijkbaar gedeeld standpunt uit te dragen.

De VVD is een volkspartij die er hard aan moet werken om dat goed voor het voetlicht te krijgen. Gezien onze uitslagen in de verkiezingen kunnen we hier nog veel leren. Met Jules Maaten ben ik het eens dat de VVD moet streven naar een liberaal evenwicht. Een evenwicht dat antwoord biedt op het probleem dat het levenslang opsluiten van kleine criminelen weinig te maken heeft met vrijheid en verantwoordelijkheid, maar dat ook vrijheid wil geven aan die Nederlanders die zich nu bedreigd voelen door diezelfde criminelen.

De VVD marginaliseert zich niet door rechtsaf (of linksaf) te slaan. De VVD marginaliseert zich door problemen in de samenleving niet te willen benoemen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden