VVD-Kamerlid: topman Defensie moet rouleren

De VVD wil dat de secretaris-generaal van het ministerie van Defensie, D. Barth, naar een ander departement gaat. Het VVD-Kamerlid Van den Doel zei woensdag dat zowel het burger- als het militair personeel te veel is vastgeroest op Defensie....

Van onze verslaggever

DEN HAAG

Het VVD-Kamerlid vindt dat met de wisselingen van personeel 'op hoog niveau' moet worden begonnen. 'De secretaris-generaal moet het goede voorbeeld geven.'

De Grave ging niet in op het voorstel van zijn partijgenoot. Maar op Defensie is bekend dat De Grave en Barth, die wordt gerekend tot de generatie die tegen openheid is, elkaar niet liggen. De bewindsman zei dat Defensie 'niet vooroploopt' bij het rouleren van ambtenaren. Hij gaat daar 'krachtig aan trekken'.

Ook gaat De Grave het systeem van 'automatische doorbevordering' afschaffen en zal bij benoemingen worden bekeken of het gaat om 'de juiste man of vrouw op de juiste plaats'. De landmacht heeft overste Karremans destijds benoemd tot commandant van Dutchbat III 'omdat hij aan de beurt was'.

De Kamer steunde gisteren in grote lijnen de door De Grave voorgestelde interne veranderingen op Defensie. De Grave is met zijn voorstellen gekomen naar aanleiding van het rapport-Van Kemenade. Daarin werd gesteld dat er geen sprake is geweest van een 'doofpot' bij Defensie na de val van Srebrenica.

Wel constateerde Van Kemenade ernstige tekortkomingen in de interne en externe communicatie van Defensie. Op 1 maart volgend jaar komt De Grave met nadere maatregelen.

De Kamer sprak zich in overgrote meerderheid uit voor het handhaven van de Koninklijke Marechaussee als krijgsmachtdeel. Uit het rapport-Van Kemenade bleek dat de marechaussee haar opsporingstaak binnen de krijgsmacht niet naar behoren kan vervullen. In de nasleep van Srebrenica, maar ook na uitzendingen naar Cambodja en Angola, hebben hoge officieren informeel afspraken gemaakt met het Openbaar Ministerie om soldaten die zich hadden misdragen, niet te vervolgen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden