VVD-Kamerlid René Leegte stapt op om nevenfunctie

VVD-Tweede Kamerlid René Leegte is per direct opgestapt. Hij had een betaalde nevenfunctie en de inkomsten daaruit niet op tijd opgegeven. Volgens Leegte zijn 'dit soort slordigheden' niet uit te leggen en in strijd met de integriteitsregels binnen de VVD.

Beeld anp

'Daarom kan en wil ik niet blijven functioneren in de Tweede Kamer', zegt hij in een verklaring. Om welke nevenfunctie het gaat, staat daar niet in. Het werk voor een organisatie had wel te maken met gebieden die aan zijn portefeuille raken.

'Met pijn in mijn hart stel ik per direct mijn Kamerzetel ter beschikking. De achtergrond hiervan is mijn eigen onzorgvuldigheid. Met enthousiasme heb ik van eind 2013 tot eind 2014 een betaalde nevenfunctie vervuld voor een organisatie die actief is op gebieden die aan mijn portefeuille raken', aldus Leegte op de website van de VVD.

Het bericht vermeldt niet om welke functie het gaat. Op Leegtes Tweede Kamerwebsite staat als meest recente nevenfunctie het bedrijf Plantlab genoemd. Leegte adviseerde dit bedrijf van 2012 tot eind 2014. De functie is daarentegen niet opgenomen in het register van nevenfuncties van de Tweede Kamer.

Volgens RTL-verslaggever Roel Schreinemachers bevestigt Leegte dat hij opstapt vanwege zijn werk voor Plantlab. Hij gaf een a twee dagen per maand advies aan het bedrijf tegen een vergoeding van 150 euro per dag, twittert Schreinemachers. 'Ik had het gewoon moeten melden', zei Leegte tegen de RTL-verslaggever. Het werk zou raken aan zijn woordvoerderschap op het terrein van Economische Zaken.

In opspraak om telefoongesprek
Half januari kwam Leegte in opspraak doordat hij in de trein een telefoongesprek had gevoerd over de gaswinning in Groningen. Medepassagiers konden meeluisteren met het gesprek met een partijgenoot over de VVD-lijn aangaande de gaswinning en het risico op aardbevingen. Leegte liet zich neerbuigend uit over de zorgen van de Groningers. Een oplettende treinreiziger deelde wat hij had gehoord op sociale media.

Het VVD-Kamerlid gaf vervolgens toe een fout te hebben gemaakt en leverde het woordvoerderschap over het Groninger dossier in. Sindsdien bleef het stil rond de VVD'er.

Vandaag blijkt dat Leegte zijn zetel teruggeeft aan de fractie. Niet vanwege de misstap in de trein, maar vanwege het niet vermelden van een nevenfunctie die grensde aan zijn Kamerportefeuille.

VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra deelt het besluit van Leegte om als Kamerlid te stoppen. 'Het is pijnlijk, maar de enige logische conclusie', aldus Zijlstra.

Plantlab Playground Foundation
Volgens RTL Nieuws ging het om een eerdere bijbaan van Leegte bij Plantlab Playground Foundation. Hij zou daar één à twee dagen per maand voor 150 euro per dag advies hebben gegeven over het verbouwen van thee. Leegte is tot dusver niet bereikbaar voor commentaar. De VVD-fractie wil geen nadere informatie geven over de betreffende nevenfunctie.

Leegte werd in 2010 gekozen als Kamerlid voor de VVD en in 2012 herkozen. Zijn slogan in 2012 was 'Kies inhoud, stem Leegte'.

Een stomme fout

Eigenlijk heeft niemand medelijden met het VVD-Kamerlid dat zijn portefeuille moest inleveren na een cynisch getoonzet telefoontje in de trein. 'Dit was gewoon een stomme fout.'

Kamerlid René Leegte in de Kamerbankjes.Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden