VVD is bereid tot lagere korting kinderopvang

De VVD is bereid een bezuiniging op de kinderopvang terug te draaien als daarvoor een degelijke dekking wordt gevonden. Tweede Kamerlid Cora van Nieuwenhuizen heeft dat dinsdag gezegd bij de behandeling van de begroting van minister Lodewijk Asscher en staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) in de Kamer. Die dekking moet dan wel passen binnen de begrotingsregels.

Beeld ANP

Bij dat debat komen de oppositiepartijen CDA, SP, GroenLinks en ChristenUnie met een voorstel om voor volgend jaar een korting op de kinderopvang van 90 miljoen euro terug te draaien. Dat zou gedekt moeten worden door financiële meevallers.

Volgens ingewijden staat PvdA-minister Asscher niet onwelwillend tegenover een lagere bezuiniging op kinderopvang, mits de dekking afdoende is. PvdA-Kamerlid Mariëtte Hamer liet ook weten ook graag de bezuiniging te willen terugdraaien, mits er 'een haalbare en deugdelijke dekking' te vinden is. Ze betwijfelt of het oppositievoorstel aan die norm voldoet, maar wil wel zelf meedenken over een oplossing.

Van Nieuwenhuizen zei verder dat de 250 miljoen die het kabinet heeft uitgetrokken voor een sociaal akkoord met vakbonden en werkgevers vooral aan 55-plussers ten goede moet komen. Asscher heeft eerder gesuggereerd het bedrag in te zetten om een bezuiniging op de WW deels terug te draaien. Volgens het regeerakkoord gaat de WW-duur van de maximale 38 naar maximaal 24 maanden, waarvan het tweede jaar de uitkering op bijstandsniveau zal liggen. In de Kamer is hier tegen fel verzet bij SP, ChristenUnie en PVV.

Van Nieuwenhuizen zei dat de afspraken met sociale partners niet in strijd mogen zijn met het regeerakkoord. Ook moet Asscher ervoor zorgen dat de afspraken niet tot lastenverzwaring of banenverlies leiden. 'Anders krijgt hij aan de VVD een hele zware dobber.'

Kamerlid Cora van NieuwenhuizenBeeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden