VVD in principe voor verlenging missie

DEN HAAG (ANP) - De VVD-fractie is voor de verlenging van de missie in Uruzgan op voorwaarde dat het kabinet toezegt dat uiterlijk eind 2010 de laatste Nederlandse militair daar weg is. Dat heeft de fractie dinsdag unaniem besloten, zo heeft woordvoerder Hans van Baalen na afloop bekendgemaakt.

De fractie staat ,,volmondig en als één blok achter onze soldaten die het moeilijke werk doen'', zei Van Baalen. De steun van de VVD is cruciaal voor een brede steun in het parlement, die het kabinet graag wenst.

Aanvankelijk zouden de troepen stoppen in augustus 2008. Dat het nieuwe kabinet heeft besloten een andere lijn te volgen, vindt de VVD een slechte zaak. Maar de liberalen zijn blij met de toezegging van het kabinet maandag dat Defensie niet zal bloeden voor eventuele overschrijdingen van de kosten.

Missiekosten

De VVD is het verder eens met de PvdA dat de kosten voor de nazorg voor militairen die in Afghanistan hebben gediend, onder de missiekosten moeten vallen. Dat betekent dat dit niet alleen op het defensiebudget zal drukken.

De Kamer zal dinsdagavond het debat afronden over het kabinetsvoorstel om de Nederlandse ISAF-bijdrage te verlengen met twee jaar. Donderdag stemt zij over alle voorstellen.

Naar verwachting stemmen de regeringspartijen CDA, PvdA en ChristenUnie in met de verlenging, evenals de SGP. Dat zouden 103 zetels zijn. De steun van D66 is nog onduidelijk.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden