VVD ijvert voor behoud van doktersapotheken

De huisartsenzorg op het platteland komt onder druk te staan door de plannen van minister Borst (Volksgezondheid) om nieuwe apotheekhoudende huisartsen geen vergunning te geven....

Van onze verslaggeefster

Veel huisartsen op het platteland zijn, door hun lage inkomens, afhankelijk van de verkoop van geneesmiddelen. Minister Borst wil de functies van arts en apotheker scheiden, zoals in de Europese Unie is afgesproken. Als een apotheekhoudende huisarts stopt met zijn praktijk, krijgt zijn opvolger geen vergunning, besloot zij vorige week. Oorspronkelijk wilde Borst nog verder gaan en alle apotheekvergunningen van huisartsen intrekken zodra zich een apotheek vestigt in dezelfde gemeente. Dat plan stuitte op verzet van de Tweede Kamer, onder leiding van de VVD.

De aanpassing gaat echter niet ver genoeg, vinden de liberalen. Volgens Kamerlid Van Blerck worden alleen zittende huisartsen nu beschermd. 'De minister kiest voor het langzaam uitsterven van de doktersapotheken.' Vandaag zal Van Blerck haar wet voorleggen aan de minister en de rest van de Kamer.

De Landelijke Huisartsenvereniging LHV is positief over het initiatief van Van Blerck. Vorige week reageerde de vereniging woedend op het 'sterfhuisscenario' van Borst.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden