VVD heeft slechte dag in beide Kamers

Uw politieke nieuwsbrief

Beeld anp

Goedemiddag. Tot nu toe was het op het Binnenhof de dag van Jan Nagel, maar Jeanine Hennis is de aandacht aan het wegkapen.

Hier zijn uw Dagkoersen.

Deze nieuwsbrief per e-mail ontvangen? Regel het heel eenvoudig hier.

Beeld de Volkskrant

MAN VAN DE DAG
Jan Nagel

Het waren heerlijke dagen voor Jan Nagel, oprichter en senator voor 50Plus. Doordat de Eerste Kamerfractie van de PvdA zich vorige week plots uitsprak tegen verlenging van de termijn voor het verkrijgen van het Nederlanderschap van vijf naar zeven jaar, lag het lot van de wetswijziging in handen van de Senaatsfractie van 50Plus.

Zonder instemming van de ouderenpartij was er geen meerderheid. En daar genoot fractievoorzitter Nagel rond het weekend opzichtig van. Hij stuurde zelfs een persbericht waarin hij verslag deed van zijn worsteling.

Vandaag moest hij zich uitspreken en dat liep niet goed af voor het kabinet. En zo bezorgt Nagel de VVD-kroonprins Klaas Dijkhoff zijn eerste grote politieke nederlaag.

Beeld anp

VROUW VAN DE DAG
Jeanine Hennis

In wat toch al de laatste maand van het tweede kabinet-Rutte wordt, is Jeanine Hennis begonnen aan het lastigste debat van haar politieke leven. Sinds 15.45 uur wordt de minister van Defensie in de plenaire vergaderzaal gegeseld door de Defensie-woordvoerders van alle opeenvolgende partijen. 'Fout op fout werd gestapeld', verwoordde SP-Kamerlid Karabulut de sfeer. 'En waar was de minister?'

De vraag of Hennis haar politieke verantwoordelijkheid dient te nemen hangt nadrukkelijk boven de zaal. Als zij die stap zet, zullen de scherpslijpers in het staatsrecht haar daarom prijzen, maar voor het debat over het herstel van de Nederlandse krijgsmacht zal het hoogstens het begin zijn.

Of Hennis met een groot gebaar ook haar politieke carrière redt is een andere vraag: kan zij terugkeren in het volgende kabinet? Voor het antwoord zal VVD-leider Rutte niet op het staatsrecht letten, maar op de politieke risico's. Na Hennis' optreden van de afgelopen dagen zal hij er niet geruster op zijn geworden.

Uiteraard doen wij de hele avond live verslag van het debat.

Beeld anp

CAMPAGNE VAN DE DAG
Wat een goed akkoord!

Het regeerakkoord is nog niet gepresenteerd, maar zeker is dat D66 in Amsterdam 'erg positief' zal zijn. De hoofdstedelijke fractievoorzitter, Reinier van Dantzig, heeft zijn partijgenoten per WhatsApp opgeroepen 'om de boodschap te echoën dat we blij zijn dat er een regering zit waar D66 deel van uitmaakt'.

De Telegraaf kreeg de 'jubelinstructies' toegespeeld en kopte vandaag op de voorpagina: D66 moet juichen. De partijtop in Den Haag zegt niet op de hoogte te zijn geweest van het decreet, maar ziet er ook geen kwaad in. D66 is niet van plan om zichzelf 'meteen tien keer in de eigen voet te schieten' door af te geven op het onderhandelingsresultaat.

Overigens zegt een juichend begin weinig over de toekomst van een coalitie. Bij Rutte II reageerde de PvdA-achterban aanvankelijk ook enthousiast,maar in de jaren die volgden, groeide het geweeklaag over de samenwerking met de VVD.

Bij de liberalen werden de Kamerleden door Rutte in eerste instantie verplicht om te applaudisseren voor het regeerakkoord. Een paar dagen later brak er alsnog een opstand uit vanwege de inkomensafhankelijke zorgpremie, die uiteindelijk ook sneuvelde.

Beeld anp

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Wilt u deze per mail ontvangen? Meld u hier aan: volkskrant.nl/dagkoersen. Tips of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden