VVD heeft genoeg van rechtse taal Wilders

VVD-fractievoorzitter Van Aartsen dreigt Kamerlid Geert Wilders uit de fractie te zetten. Vorige week heeft Van Aartsen Wilders te verstaan gegeven dat hij zich dient te conformeren aan de partijlijn....

Door Jan Hoedeman en Frank Poorthuis

De druppel die de emmer deed overlopen was het manifest dat het Kamerlid net voor de zomer samen met fractiegenoot Oplaat publiceerde. Daarin bepleiten zij dat de VVD zich veel rechtser opstelt, omdat de partij anders een electorale doodssteek krijgt.

Van Aartsen heeft Wilders vorige week een ultimatum gesteld. Wilders moet zich in zijn publieke optredens matigen of anders zijn Kamerlidmaatschap opgeven, zo melden goede bronnen in de VVD.

De acties van Wilders zouden de eenheid in de fractie en het leiderschap van Van Aartsen ondergraven. Het Kamerlid onthoudt zich van commentaar, maar is volgens insiders niet geneigd aan de druk toe te geven.

Ook het fractiebestuur van de liberalen wordt in Markelo tegen het licht gehouden. Kamerlid Hofstra is gevraagd een evaluatie over het functioneren van de fractie tijdens het afgelopen jaar te maken. Daarin zal hij aandacht besteden aan de liberale Einzelgängers zoals Wilders en Ayaan Hirsi Ali.

Wilders is het afgelopen parlementaire seizoen al enkele malen door zijn fractievoorzitter berispt en intern heftig bekritiseerd door meer behoudende leden van de VVD-fractie. Ondanks beloften van beterschap bleef hij zich roeren.

Enkele weken voor het reces gaf hij een interview aan HP/De Tijd waarin hij aankondigde hoofddoekjes 'rauw' te lusten. In zijn manifest voor een rechtse VVD-koers bepleit hij met Oplaat onder meer strengere gevangenisstraffen, hardere aanpak van radicale imams, verhoging van de maximumsnelheid op snelwegen en verlaging van het budget voor ontwikkelingssamenwerking.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden