VVD heeft even geen behoefte aan tv-debat

DEN HAAG - De kopstukken van de vijf grootste partijen gaan vanavond in debat bij EénVandaag. Zonder Halbe Zijlstra (VVD) die het plots laat het afweten.


De VVD-fractieleider neemt niet deel aan het verkiezingsdebat van EénVandaag in Rotterdam omdat de VVD 'niet alleen maar over de gezondheidszorg wil praten'. Er zat onvoldoende balans in de onderwerpen, zegt campagneleider Klaas Dijkhoff. Oftewel: zorg is geen rechts thema.


Zijlstra zou vanavond het duel aangaan met SP-leider Emile Roemer. In zogenaamde '1-op-1'tjes' debatteren steeds twee fractievoorzitters vijf minuten over een onderwerp. Voor Zijlstra en Roemer zou dat de gezondheidszorg zijn. Andere thema's zijn wonen en werk. Na deze vijf minuten praten de andere fractievoorzitters ook mee. Of de VVD inderdaad alleen over zorg zou debatteren, was dus 'aan Zijlstra zelf', zegt EénVandaag.


Zijlstra oogst de hoon van zijn concurrenten. 'Laf', typeert de SP de houding van de liberalen. Het CDA noemt de afzegging 'onbegrijpelijk.' Een woordvoerder: 'Er zijn nogal wat beloftes gebroken. Het is belangrijk om daarover te praten.' Coalitiepartij PvdA zegt evenmin te snappen waarom de VVD afzegt. 'Halbe Zijlstra tegen Emile Roemer, dat is toch een prima blokje, zou je denken.' Bij D66 hebben ze wel enkele vermoedens. 'Het lijkt erop dat de VVD nu de keuze maakt om meer in de luwte te blijven. Of dat goed uitpakt, blijkt op 19 maart'.


Marc Belinfante, chef Haagse redactie van EénVandaag, zegt 'zeer teleurgesteld' te zijn in de houding van de VVD. 'Jammer dat we de kiezer geen VVD kunnen bieden op dit onderwerp. Het zijn minpunten voor de democratie.' Politiek commentator van het programma Kees Boonman voegt toe: 'Het is onbestaanbaar dat de grootste politieke partij zich terugtrekt bij een van de belangrijkste verkiezingsdebatten. Dat is bij mijn weten nooit eerder gebeurd.'


Is het ook onverstandig, tactisch gezien? Geert Wilders heeft er een handje van om niet overal te komen opdagen, al is hij voor vanavond simpelweg niet uitgenodigd omdat de PVV slechts in twee gemeenten meedoet. Voor hem een handige manier om zichzelf buiten de Haagse orde te plaatsen en zich af te zetten tegen het establishment.


'Wegblijven is ook voor de VVD een verstandige keuze', denkt campagnestrateeg Kay van de Linde. 'De VVD voert een defensieve verkiezingscampagne. De banden met coalitie- en gedoogpartners zijn belangrijker dan winnen. Dat maakt dat men geen risico wil nemen, zo vlak voor de verkiezingen. Als je niet wilt scoren, kun je beter thuisblijven.' Spindoctor Dig Istha, PvdA-wethouder in Groningen, beaamt dat. 'De VVD heeft altijd een goed campagnekompas. Of dit goed voor ze uitpakt, is niet te zeggen.'


De keuze van de VVD is er niet één die andere partijen zomaar zullen maken. Hoewel de campagneteams toegeven dat ze soms afwegingen maken vanwege het grote aantal mediaoptredens, achten ze de tv-debatten aan de vooravond van de verkiezingen van groot belang. Vooral voor kleine partijen staat meedoen buiten kijf. 'Soms moeten we ons schikken naar de onderwerpen', zegt een woordvoerder van de ChristenUnie. 'Als grote partij kan de VVD het zich wellicht permitteren om af te zeggen.'


Bij het afsluitende NOS-debat van dinsdagavond is de VVD wel aanwezig. Dan zijn naast SP, CDA, PvdA, D66 en ChristenUnie ook de fractievoorzitters van GroenLinks, SGP, PVV en Partij voor de Dieren te gast.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden