VVD: halveren uitgaven ontwikkelingshulp en EU

De VVD wil de komende kabinetsperiode voor 20 miljard euro bezuinigen en tegelijk besluiten nemen om in de vier jaar erna nog eens 10 miljard te kunnen saneren. Belangrijke bezuinigingsposten zijn het schrappen in het aantal ministeries en ambtenaren en het halveren van de uitgaven voor ontwikkelingssamenwerking en de Europese Unie.

ANP

Dat blijkt uit het vrijdag gepresenteerde verkiezingsprogramma.

Het verkleinen van de overheid moet 4 miljard euro opleveren in 2015. Nederland functioneert volgens de VVD beter met een kwart minder bestuurders en ambtenaren. De Tweede Kamer krijgt 100 in plaats van 150 leden De Eerste Kamer 50 in plaats van 75. Door de bezuinigingen denkt de VVD aan het einde van de komende kabinetsperiode het begrotingstekort helemaal te hebben weggewerkt.

Ontwikkelingssamenwerking

Volgende kabinetsperiode moet 4,5 miljard bezuinigd worden op internationale samenwerking. Het budget voor ontwikkelingssamenwerking wordt gehalveerd. De EU levert 4,5 miljard op.

Vanaf volgend jaar wordt de AOW-leeftijd verhoogd met twee maanden per jaar. Er wordt niets veranderd aan de hypotheekrenteaftrek. Er komt geen kilometerheffing. De duur van de WW wordt korter, maar de uitkering is de eerste maanden hoger. Het eigen risico in de zorg gaat naar 300 euro.

Immigranten

Verder wil de VVD stoppen met inburgeringssubsidies en krijgen immigranten de eerste tien jaar geen uitkering. Die maatregelen zijn niet bedoeld om te concurreren met de PVV, zei partijleider Mark Rutte na de persconferentie. 'Dit is een zuiver liberale lijn. Dat heeft niets te maken met Wilders.'

Tegenover de bezuinigingen zet de VVD investeringen in het onderwijs (2,5 miljard), in meer politieagenten en extra wegen en spoor (jaarlijks 500 miljoen).

Puinruimen

De overdrachtsbelasting bij de aankoop van een huis kan gehalveerd worden. De VVD wil verder de lasten voor burgers verlichten door de inkomstenbelasting en winstbelasting voor bedrijven te verlagen en door een hogere arbeidskorting voor werkenden.

Volgens partijleider Mark Rutte is zijn partij klaar om ‘puin te ruimen’. ‘Dit programma laat leiderschap zien.’ Ondanks de economische crisis ziet Rutte reden voor optimisme. ‘Wij zijn buitengewoon optimistisch over de toekomst. Het beste moet nog komen.’

Breekpunt

De VVD heeft geen breekpunten als de liberalen na de verkiezingen meedoen aan een kabinetsformatie. ‘De VVD bestaat nu 62 jaar en wij hebben nooit breekpunten gehad. Dat is misplaatste stoerheid. Voor je het weet, stapelt het zich op’, zei VVD-leider Mark Rutte vrijdag na de presentatie van het verkiezingsprogramma van zijn partij.

Het programma is voor hem wel een ‘belofte aan de kiezer’. Hij wil alleen in een kabinet als dat bereid is de maatregelen te nemen die nodig zijn om Nederland er na de economische crisis weer helemaal bovenop te helpen en voor de toekomst sterker te maken. Rutte sluit geen enkele partij uit, ook de PvdA niet, al staat het programma van de sociaaldemocraten ver van dat van de VVD. ‘Er zijn twee PvdA's. Die van het programma en die van Job Cohen die alles weg wil geven om maar premier te kunnen worden’, aldus Rutte.

Geen premiersverkiezingen

Hij werpt zichzelf nadrukkelijk niet op als premierskandidaat, wat zijn concurrenten Jan Peter Balkenende, Job Cohen en Geert Wilders wel doen. ‘Dit zijn geen premiersverkiezingen. De premier in Nederland is de meest machteloze regeringsleider van heel West-Europa. De vraag wie premier wordt is interessant, maar niet kardinaal.’

De VVD heeft wel premierskandidaten, maar Rutte wil eerst het vertrouwen van de kiezer terugwinnen. ‘Ons past bescheidenheid. Wij hebben goede kandidaten, dat zou ik kunnen zijn, maar ook iemand anders.’

VVD Verkiezingsprogramma 2010 ]]>

VVD-lijsttrekker Mark Rutte (ANP) Beeld
VVD-lijsttrekker Mark Rutte (ANP)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden