VVD-fractievoorzitter Haarlem stapt over naar PVV

De fractievoorzitter van de VVD in Haarlem, Rob de Jong, stapt over naar de PVV. Hij maakt dat bekend kort voordat de PVV zijn lijst van kandidaten voor de Tweede Kamer openbaarde. Op die lijst staat De Jong op plek 31.

Ariejan Korteweg
Rob de Jong. Beeld VVD Haarlem
Rob de Jong.Beeld VVD Haarlem

Volgens Kees Berghuis, hoofd voorlichting van de VVD-fractie in de Tweede Kamer, solliciteerde De Jong eerder naar een plek op de VVD-lijst en werd hij daarvoor te licht bevonden. De Jong ontkent zich bij de VVD als kandidaat-Kamerlid te hebben aangemeld.

Het is voor het eerst sinds Geert Wilders dat een VVD-politicus overstapt naar de PVV. Wilders zelf maakte deel uit van de VVD-Kamerfractie voordat hij in 2006 voor zichzelf begon.

De Jong zegt in zijn verklaring dat een groot aantal ontwikkelingen in ons land om een andere koers vraagt. Hij noemt 'het falende immigratiebeleid, de zinloze overdracht van soevereiniteit aan de Europese Unie, maar bovenal het feit dat onze vrijheden steeds meer onder druk staan.' De Jong, die zeven jaar raadslid was, zegde ook zijn lidmaatschap van de VVD op. In het dagelijks leven is hij in dienst bij de provincie Noord-Holland, als hoofd Staf Algemeen Directeur.

Wilders omringt zich op PVV-lijst met vertrouwelingen

Wilders selecteerde de kandidaten uit de inner circle van de partij.

Nieuwkomer

De Jong is op de vijftig namen tellende PVV-lijst een van de zeldzame kandidaten die nog niet actief zijn voor de PVV. Van de twaalf leden tellende Kamerfractie staan er 11 bij de eerste 13. Het enige lid van de huidige fractie dat vertrekt is Reinette Klever.

Van de negen leden tellende fractie in de Eerste Kamer zijn er zes kandidaat voor de Tweede Kamer. Twee van de vier Europarlementariërs staan op de lijst. Verder vormen de Statenfracties een belangrijke bron. Nummer 14, Danai van Weerdenburg, is fractiemedewerker en lid van de Eerste Kamer.

Edgar Mulder (15) is fractievoorzitter in Overijssel en was betrokken bij de selectie van de kandidaten. Karen Gerbrands (16) was al Kamerlid van 2010 tot 2012 en verving Fleur Agema toen die met zwangerschapsverlof was. Léon de Jong (17) is medewerker van de PVV-fractie in Brussel en levensgezel van Agema.

Volgende plekken worden gespreid over de provincies: Noord-Brabant, Overijssel, Flevoland, Zuid-Holland en Friesland. Ook de gemeenteraden van Den Haag en Almere leveren enkele kandidaten. Andere kandidaten zijn nu beleidsmedewerker van de partij.

De voorzitters van de fracties in de Eerste Kamer - Marjolijn Faber - en het Europarlement - Marcel de Graaff - staan niet op de lijst. Wilders kan zich weliswaar op posters laten flankeren door twee vrouwen, bij de eerste 25 kandidaten staan slechts vijf vrouwelijke kandidaten.

Rob de Jong Beeld Twitter
Rob de JongBeeld Twitter

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden