VVD-fractievoorzitter Dijkhoff bij College Tour: interessante tv of ideaal pr-moment?

Op 18 februari, middenin de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart, is VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff te gast in het tv-programma College Tour. Maken de programmamakers zich zo niet te kwetsbaar voor het verwijt dat zij de VVD-campagne helpen?

Fractievoorzitter van de VVD, Klaas Dijkhoff in de Tweede KamerBeeld anp

Niet voor het eerst klinkt die vraag op het Binnenhof. De electorale concurrenten waren nog lang chagrijnig over het optreden van VVD-lijsttrekker Mark Rutte bij Zomergasten in september 2016. Hij benutte de uitzending als aftrap van zijn campagne. Ruttes 'pleur op' aan het adres van relschoppende Turkse Nederlanders resoneerde tot aan de verkiezingen van maart 2017. Een team van VVD'ers bereidde die uitzending tot in de puntjes voor, inclusief de straffe oneliner.

Eerder dat jaar was al ongemak ontstaan over het Correspondents' Dinner. NRC Handelsblad bleef demonstratief weg bij de cabaret-act van de premier. Na discussie over het programma, besloot de NTR af te zien van een tweede editie vlak voor de Kamerverkiezingen van 2017.

Dijkhoff is nu de enige politicus in een reeks van zes afleveringen van College Tour - een programma dat de gasten doorgaans niet het vuur na aan de schenen legt. De VVD erkent dat de uitzending op een gunstig tijdstip is. Raadsverkiezingen zijn een lokale aangelegenheid, maar de landelijke kopstukken zijn in de campagne alom aanwezig. Een week eerder gaan vijf landelijke kopstukken met elkaar in debat in Amsterdam.

De gasten van College Tour zijn divers: Willem Holleeder (2012), Whoopi Goldberg (2013), Arjen Robben (2014), Ai Weiwei (2016). De rode draad: een interessant levensverhaal. De studenten in de zaal zijn afwisselend idolaat en nieuwsgierig.

Niet iedereen is er daarom gerust op. 'Ik vind het niet verstandig om dat zo kort voor de verkiezingen te doen', reageert SP'er Peter Kwint. 'Maar daar hebben redacties zelf de keuze in.' Denk-Kamerlid Seçuk Öztürk: 'Redactie van College Tour, let even op zo vlak voor de verkiezingen. Geef alle partijen een kans of verplaats de aflevering naar 23 maart, ook prima.'

Marij Janssens, eindredacteur van College Tour, is zich van geen kwaad bewust. Hoe kritisch de toon is, hangt af van de gast, benadrukt zij. 'Het is zeker niet een podium waar je iemand ophijst en dan applaudisseert. Dijkhoff is jong en doet het goed volgens vriend en vijand. Het is interessant om te kijken wat voor keuzes hij maakt in zijn leven en zijn werk. En waarom je als jong iemand alles aan de kant zet om carrière in de politiek te maken.'

Klaas Dijkhoff werd vorig jaar uitgeroepen tot de best geklede man van 2017 door EsquireBeeld anp

Dat partijen in de campagnestand staan, heeft geen rol gespeeld in de redactionele afweging, zegt de eindredacteur. Dijkhoff stond al langer op het verlanglijstje. 'We hebben naar verschillende data gekeken en deze kwam er nu uit. De raadsverkiezingen zijn voor ons geen reden om het niet te doen of om het juist wel te doen.'

'Jeetje', reageert Dijkhoff, 'dat is denk ik niet waarvoor ze me hebben uitgenodigd. Het lijkt me gewoon een leuk programma'. Als geen ander weet de VVD'er wat een tv-optreden kan betekenen voor een politicus. Zijn populariteit schoot vorig jaar omhoog door het winnen van de populaire quiz De slimste mens.

Klaas Dijkhoff (36) is de nieuwe fractievoorzitter van de VVD. Zijn macht aan het Binnenhof groeit, zijn kwetsbaarheid ook. De liberale voorman in de Tweede Kamer wacht een balanceeractie die zelden goed afloopt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden