VVD-fractieleden uiten zorgen over zorgpremie

De VVD-fractie heeft donderdagmiddag Halbe Zijlstra gekozen tot nieuwe fractievoorzitter, sindsdien is de fractie al vanaf twee uur vanmiddag in beraad. Verscheidene fractieleden hebben de behoefte om hun zorgen te uiten over de financiële gevolgen voor mensen door de komst van een inkomensafhankelijke zorgpremie en de onrust die het plan teweegbrengt bij de VVD-achterban.

Rutte op roltrap. Beeld anp
Rutte op roltrap.Beeld anp

In het regeerakkoord van VVD en PvdA is afgesproken om de zorgpremie inkomensafhankelijk te maken. Volgens sommige berekeningen leidt dat plan tot hoge extra kosten voor met name midden- en hogere inkomens. De VVD-onderhandelaars Mark Rutte en Stef Blok zeggen dat er voldoende lastenverlichting tegenover staat om de lasten voor burgers acceptabel te laten zijn, maar die woorden hebben de onrust niet weggenomen.

De fractie is er niet op uit om opnieuw met de PvdA te onderhandelen en de plannen nog aan te passen. Afgelopen maandag stemde de VVD-fractie al in met het regeerakkoord, inclusief de inkomensafhankelijke zorgpremie. Toen kwamen er overigens geen berekeningen of rekensommen over de precieze gevolgen voor mensen ter tafel.

Het fractieberaad donderdag biedt de VVD-Kamerleden daarom vooral de kans hun emoties te uiten en afspraken te maken over hoe de komende tijd de plannen aan de achterban worden uitgelegd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden