VVD-fractie komt met alternatief voor leaseplan Wiebes

De VVD heeft harde kritiek op de plannen van haar eigen staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) voor een hogere fiscale bijtelling van leaseauto's. Volgens VVD-Kamerlid Helma Neppérus 'wordt de elektrische auto weer verwend terwijl werken duurder wordt'. Ze kondigde aan met een tegenvoorstel te komen.

Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën loopt langs VVD-kamerlid Helma Neppérus (R) tijdens een overleg over het belastingplan 2015. Beeld anp

Volgens Wiebes moeten zuinige leaseauto's vanaf 2016 opnieuw iets zuiniger worden om te kunnen profiteren van belastingkorting. Wie nu een elektrische auto van de zaak rijdt, hoeft slechts 4 procent van de aanschafwaarde bij het inkomen op te tellen. Dat wordt 7 procent. Relatief zuinige leaseauto's die tot vijftig gram koolstofdioxide per kilometer uitstoten, komen in het 14 procentstarief. Het standaardtarief van 25 procent gaat gelden voor auto's die meer dan 117 gram (benzine) of 111 gram (diesel) CO2 uitstoten. Dat zijn de meeste 'normale' middenklassers.

De normen voor zuinige leaseauto's worden steeds aangescherpt om het wagenpark voortdurend zuiniger te maken. Dat is gelukt, want Nederland is koploper bij de introductie van zuiniger auto's. Daar kost de schatkist wel veel geld; tussen 2008 en 2013 ging het om ruim één miljard euro per jaar. Dat betekent dat per vermeden ton CO2 tussen de 1100 en 1600 euro werd uitgegeven, veel méér dan in vrijwel andere sectoren waar de uitstoot van CO2 met belastinggeld wordt teruggedrongen.

De brancheorganisaties zijn boos over de plannen, omdat bijna alle automobilisten meer moeten gaan betalen. Nu keert ook Wiebes' eigen VVD zich tegen de plannen. 'Het plan heeft ons overvallen', aldus Neppérus. Ze wil deze week in gesprek met andere partijen over een wijziging van het belastingplan. 'Het belastingplan is belangrijk, maar dit is voor ons een zwaar punt.' Neppérus wil het belastingvoordeel voor elektrische auto's verder terugschroeven zodat de lastenverzwaring voor auto's met een bezine- of dieselmotor kan worden beperkt.

PvdA-Kamerlid Ed Groot zei dat hij openstaat voor alternatieven omdat het plan van Wiebes volgens hem 'niet het meest ideale is'. Hij noemde het bespreekbaar om de stapeling van subsidies voor sommige elektrische auto's aan te pakken. 'Maar wil je de milieudoelen halen en toe naar 200 duizend zeer energiezuinige auto's, dan moet je elektrisch en semi-elektrisch rijden blijven stimuleren', aldus Groot.

SP-Kamerlid Farshad Bashir (L) en VVD-Kamerlid Helma Nepperus (R) voor aanvang van het overleg. Beeld anp

Gebonden aan energieakkoord

De VVD kreeg ook steun van de SP. 'Om nu heel abrupt heel veel mensen op te zadelen met giga-kosten, daar kunnen we niet mee leven', zei SP-Kamerlid Farshad Bashir. Wiebes kreeg wel steun van D66 en CDA. Wat CDA'er Pieter Omtzigt betreft mag de belasting op semi-hybride auto's wel omhoog. Er is nu volgens Omtzigt sprake van oversubsidiëring waardoor een Mitsubishi Outlander als leaseauto goedkoper is dan een derdehands occassion voor iemand die geen auto van de zaak heeft. Ook D66-Kamerlid Wouter Koolmees steunt Wiebes. 'We hebben de excessen gezien, van auto's die bijna gratis rondrijden. Dat kan niet de bedoeling zijn.'

Wiebes zei voorafgaand aan het debat in de Kamer begrip te hebben voor de kritiek van de VVD, maar weinig alternatieven te zien vanwege afspraken in het energieakkoord. Dat bevat afspraken om het gebruik van duurzame energie te stimuleren. 'Als de Kamer een andere interpretatie van het energieakkoord wil, dan hoor ik het graag. Maar ik ben nu gebonden aan de interpretatie die het kabinet aan dat akkoord heeft gegeven', zei Wiebes. 'Dit is wel een hele ruime uitleg van het energieakkoord', zei Neppérus tijdens het debat.

Volgens Wiebes is de enige andere mogelijkheid het verhogen van de motorrijtuigenbelasting. Daar voelt hij - en de VVD - niets voor.

Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden