VVD'ers: vertrek Verheijen is logisch besluit

Het in opspraak geraakte VVD-Tweede Kamerlid Mark Verheijen heeft besloten op te stappen. Dat maakte hij vandaag bekend in een verklaring op de website van de VVD. De onderzoekscommissie van de VVD oordeelt dat Verheijen handelde 'in strijd met het integriteitskader' van de partij. VVD'ers reageren met begrip op zijn besluit.

redactie
Mark Verheijen Beeld anp
Mark VerheijenBeeld anp

'Een volksvertegenwoordiger kan alleen functioneren als zijn of haar integriteit niet ter discussie staat. Dat was bij mij helaas de afgelopen weken wel het geval. Dat was niet goed voor mijn partij, niet voor mij en niet voor het aanzien van de politiek. Ik heb daarom vandaag besloten mijn lidmaatschap van de Tweede Kamer neer te leggen', schrijft Verheijen.

Reacties

Fractievoorzitter Halbe Zijlstra spreekt van een 'persoonlijk drama'. Tegelijkertijd meent hij dat het besluit van Verheijen 'logisch' is, gezien het rapport van de integriteitscommissie en de journalistieke publicaties van de afgelopen weken.

Minister voor Wonen van Stef Blok zegt de beslissing van Verheijen te respecteren. 'Die heeft helderheid gecreëerd. Het is verder een persoonlijk drama.' Volgens minister van Defensie Jeanine Hennis is het gezien 'de uitkomsten van het onderzoek is het een logisch besluit.'

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven zegt het jammer te vinden. 'Hij was een enthousiast en goed voorbereid Kamerlid. Het is nooit leuk voor een partij. Integriteit in de politiek is een groot goed.'

Melanie Schultz van Haegen, minister van Infrastructuur en Milieu, zegt dat de partij vol vertrouwen aan de campagne begint. 'Maar het zal zeker zijn effect hebben, want er zijn natuurlijk mensen die dit soort casus ook met de hele partij identificeren. Ik hoop dat we kunnen laten zien dat dat niet het geval is.'

Voormalig VVD-gedeputeerde Mark Verheijen Beeld anp
Voormalig VVD-gedeputeerde Mark VerheijenBeeld anp

De controverse rond het Kamerlid begon met een publicatie in NRC Handelsblad over foutieve declaraties in zijn tijd als gedeputeerde van de provincie Limburg. Aanvankelijk nam de partijtop het voor hem op. Premier en VVD-leider Rutte noemde de kwestie 'opgeblazen en opgepompt'. Fractievoorzitter Halbe Zijlstra was destijds van mening dat Verheijen 'prima' zijn werk kon blijven doen omdat hij zijn fouten 'ruiterlijk' had erkend. Toch werd enkele dagen later besloten tot een onderzoek naar Verheijens integriteit, naar eigen zeggen op zijn eigen verzoek.

Premier RMark utte in gesprek met partijgenoot Mark Verheijen in de Tweede Kamer. Beeld ANP
Premier RMark utte in gesprek met partijgenoot Mark Verheijen in de Tweede Kamer.Beeld ANP

De Commissie Integriteit van de VVD publiceerde vandaag haar conclusies. Volgens de commissie 'is door Verheijen gehandeld in strijd met het integriteitskaders van de VVD'. Verheijen zegt hier zelf over: 'De Commissie concludeert vandaag dat alles bij elkaar opgeteld de feiten en de dynamiek rondom mijn persoon niet passen in het integriteitskader. Dat alles bij elkaar laat mij geen andere keuze dan mijn functie neer te leggen.'

Hij neemt 'met pijn in het hart' afscheid van een zestien jaar lange politieke carrière. 'Ik heb mijn publieke functies altijd met hart en ziel en naar eer en geweten uitgevoerd.' Hij stelt daarin ook fouten te hebben gemaakt, maar zich niet te herkennen in 'de ontstane beeldvorming van de afgelopen weken'.

De nachtmerrie van Verheijen

Politiek is (was) zijn leven. Totdat Mark Verheijen in een nachtmerrie terechtkwam. Iedereen kent hem nu als de man die flessen wijn van 127 euro durfde te declareren bij de provincie, nota bene geconsumeerd bij een etentje met de van corruptie verdachte VVD-politicus Jos van Rey.

Lees hier het profiel
.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden