VVD'ers roepen elkaar op: wees toch integer

VVD-kopstukken roepen hun partijgenoten op hun integriteit scherp te bewaken. Partijleider Rutte beklemtoont dat de VVD 'de hoogste standaard' hanteert als het gaat om 'integriteit, degelijkheid en bestuurlijke betrouwbaarheid'. Een oordeel over de in opspraak geraakte VVD'ers geeft de partijtop vooralsnog niet.

VAN ONZE VERSLAGGEVER JAN HOEDEMAN

DEN HAAG - De liberalen liggen de laatste maanden onder vuur door affaires die het aanzien van de partij schaden. Tegen de Noord-Hollandse oud-gedeputeerde Ton Hooijmaijers loopt een rechtszaak wegens corruptie en witwassen. Tegen advocaat-generaal Matthieu van S., die tot 2010 de partijtop zeven jaar adviseerde inzake politie en justitie, loopt een onderzoek wegens fiscale fraude. De Roermondse wethouder en senator Jos van Rey trad maandag terug hangende het onderzoek naar ambtelijke corruptie. Op gemeentelijk niveau spelen nog meer affaires.

Nummer twee van de VVD-kandidatenlijst Edith Schippers zegt daarover: 'We moeten als bestuurders namens onze politieke partij het goeie voorbeeld geven. We moeten elkaar daar op afrekenen. Maar iemand is pas schuldig als dat is bewezen.' Ook Rutte doet een beroep op de media Van Rey en anderen niet te veroordelen voor het recht zijn loop heeft gehad.

In drie zaken rond VVD'ers zijn al veroordelingen uitgesproken: in Den Helder voor een raadslid dat 18 duizend euro wegnam uit de partijkas. Hij pleegde vorige week zelfmoord toen het bekend werd. In Heumen waar een raadslid asbestrapporten vervalste. En in Maarssen, waar oud-wethouder Sjoerd Swane vorige zomer werd veroordeeld tot twee jaar vanwege ambtelijke corruptie. Hij is voortvluchtig.

Partijvoorzitter Benk Korthals erkent dat de affaire Van Rey 'schadelijk' is voor de partij. Ook is hij van mening dat er al veel wordt gedaan aan opfriscursussen voor VVD'ers. Maar hij verwerpt de gedachte dat de affaires voortvloeien uit de VVD-cultuur. Korthals laat weten dat hij zich nog buigt over de zaak in Heumen, waar het in opspraak geraakte raadslid mocht aanblijven, ook na zijn veroordeling.

Senaatsfractievoorzitter Loek Hermans noemde dinsdag in een reactie het vertrek van zijn collega Van Rey 'triest voor de persoon'. Hij prees zijn scheidende fractielid als een immer zeer hardwerkende volksvertegenwoordiger. Vindt Hermans dat de VVD als grootste partij niet het voorbeeld moet geven? 'We hebben als partij scherp te zijn op de integriteitsvraag. De VVD heeft zo'n drieduizend man in het veld, daar gaan dingen fout. Hoe groter de partij wordt, des te groter de kans dat het gebeurt.'

Hermans hoopt dat het hoofdbestuur van zijn partij actie onderneemt. 'Het zou goed zijn als de partij inventariseert wat er allemaal speelt. Ik zou er wel op willen wijzen dat er een verschil is tussen bestuurlijke fouten en strafrechtelijke veroordelingen. We moeten geen appels en peren gaan vergelijken. Een enkeling gaat over de schreef en het moet in onze vezels zitten dat dit niet kan.'

Moet iemand die wordt veroordeeld uit de partij worden gezet? 'Dat weet ik niet, eerst moet het recht zijn loop hebben.'

Van Rey wordt in de Eerste Kamer opgevolgd door de Leidse hoogleraar Jan Anthonie Bruijn, auteur van de twee laatste verkiezingsprogramma's.

pagina 29 Commentaar

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden