NieuwsVVD

VVD’ers over Rutte: tijd voor ‘vers bloed’

Twee derde van 169 geïnterviewde lokale VVD’ers vindt dat het tijdperk-Rutte op zijn eind loopt. Zij zijn voorstander van ‘een frisse wind’ en ‘vers bloed’. Zijn opvolger zou fractieleider Klaas Dijkhoff moeten zijn, meent bijna de helft van de ondervraagden, omdat hij een ‘man van het volk’ is.

Mark Rutte afgelopen november tijdens het VVD partijfestival in Den Bosch.Beeld Freek van den Bergh

Dit meldt NRC Handelsblad op basis van een representatieve steekproef. Uit een bestand van 1.624 gemeenteraadsleden, wethouders, burgemeesters, Statenleden en gedeputeerden werden 283 partijleden benaderd. Van hen wilden 169 meewerken aan het beantwoorden van vragen over het leiderschap van de partij, het klimaatbeleid en de toekomstige koers.

De voorganger van Mark Rutte, CDA-premier Jan Peter Balkenende, leed in 2010 een grote verkiezingsnederlaag na zijn vierde kabinet. Veel VVD’ers vrezen een vergelijkbaar scenario als Rutte te lang doorgaat. Tegelijkertijd krijgt hij veel waardering voor zijn inzet en zal er geen opstand uitbreken in de eigen gelederen als hij opgaat voor Rutte IV.

Zelf zegt Rutte altijd dat hij een half jaar voor de volgende Kamerverkiezingen, die gepland staan voor maart 2021, een beslissing neemt over zijn toekomst. Hij ontkent steevast belangstelling te hebben voor de Europese topfuncties die later dit jaar vrijkomen.

Dijkhoff krijgt intern een goede pers. Bijna 90 procent van de VVD’ers uit het onderzoek vindt dat hij het goed doet en is het oneens met de kritiek dat Dijkhoff ‘te populistisch’ zou zijn. Ze delen zijn sceptische houding over het klimaatbeleid. Maar het onderzoek werd gehouden in de week voor de doorrekening van het klimaatakkoord. De ommezwaai van de VVD na de presentatie van de planbureaus, onder aanvoering van Rutte en klimaat-minister Eric Wiebes, is dus niet bij de vraagstelling betrokken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden