VVD'ers begaan meer overtredingen dan leden van motorclub No Surrender, Klopt dit wel?

Berichten verspreiden zich vaak razendsnel, of ze nu kloppen of niet. Wij proberen de zin van de onzin te scheiden. Deze week: VVD'ers begaan meer overtredingen dan leden van motorclub No Surrender.

Henk Kuipers, voorzitter motorclub "No Surrender", geeft persconferentie naar aanleiding van aantijgingen openbaar ministerie dat de club achter de bedreigingen zou zitten van locoburgemeester Bauke Arends van Emmen. Rechts zit de baas van de Europese afdeling van de club, Theo te Velde.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Van wie komt die claim?

Volgens No Surrender-captain Henk Kuipers wordt zijn motorclub ten onrechte een criminele organisatie genoemd. 'Van onze vijfhonderd leden zitten er acht vast. Dat is nog geen 2 procent. Ik durf te stellen dat dat minder is, dan dat van de politieke partij VVD', zei hij afgelopen week op een persconferentie.

Klopt het?

Sinds 2007 zijn 21 VVD'ers om verschillende overtredingen gepakt, blijkt uit onderzoek van Vrij Nederland. Dat zijn er meer dan No Surrender-leden die volgens Kuipers vastzitten.

Maar een overtreding staat niet gelijk aan een gevangenisstraf. Zo belandden 'slechts' zes VVD'ers in de cel tegenover de eerdergenoemde acht No Surrender-leden. En die laatsten kregen dat voor elkaar in de helft van de tijd, want de motorclub bestaat pas sinds 2013 .

Zo bezien vangt No Surrender dus iets meer celstraffen dan de VVD. Daar komt nog iets bij. De motorclub is met vijf- tot zeshonderd leden kleiner dan de groep van bijna tweeduizend VVD-bestuurders die Vrij Nederland in beschouwing nam. Een ruwe rekensom leert dat in vijf jaar tijd 0,2 procent van de VVD-bestuurders gevangenisstraf kreeg, vergeleken met 1,5 procent van de No Surrender-leden.

Nog iets: de ene straf is de andere niet. De politici hebben hun strafbladen met name te danken aan zaken als valsheid in geschrifte, fraude en verduistering van grote sommen geld, terwijl de No Surrender-leden vaker worden gestraft voor mishandeling en drugs- en wapenbezit.

Meer informatie is lastig boven water te hengelen, omdat aan beide kanten van de vergelijking gegevens ontbreken. Bijvoorbeeld: hoeveel van de 26 duizend 'gewone' VVD-leden met een strafblad rondlopen weet niemand. Van No Surrender is alleen bekend hoeveel leden er momenteel in de cel zitten; hoeveel er een strafblad hebben, geeft de Nationale Politie niet vrij, laat een woordvoerder weten.

Wel bestaat er een steekproef onder 601 leden van motorclubs waaruit blijkt dat gemiddeld 80 procent een strafblad heeft. Dat onderzoek, gepubliceerd door het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving (NSCR), stamt echter uit 2013; No Surrender werd destijds niet in de cijfers meegenomen.

Eindoordeel?

Strafbladinformatie van VVD-leden of van No Surrender-leden is niet beschikbaar. Een vergelijking tussen celstraffen bij VVD-bestuurders en No Surrender is wel mogelijk: leden van No Surrender belanden relatief het meest in de cel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden