VVD’er doet aangifte tegen Amsterdamse partijgenoot

De fractievoorzitter van de VVD in Alphen aan de Rijn, Robert Blom heeft aangifte wegens fraude gedaan tegen zijn partijgenoot, de Amsterdamse ex-wethouder Frits Huffnagel....

Van onze verslaggever

Blom schrijft in een brief aan het Openbaar Ministerie: ‘De raadsleden hebben het fractiebudget dat is ingesteld als fonds waaruit in de wet duidelijk omschreven uitgaven kunnen worden gedaan, ten eigen bate aangewend.’

De VVD’er meent dat de raadsleden, onder wie de latere wethouder Huffnagel, CDA-fractievoorzitter Lucy Spee en Gonny van Oudenallen van Mokum Mobiel, verduistering en/of fraude ten laste moet worden gelegd. Voorts vermoedt hij belastingontduiking.

De fiscus onderzoekt al sinds begin juni of er sprake is van fraude. Volgens raadslid en waarnemend raadsvoorzitter Wil Codrington (GroenLinks) kreeg zij begin juni van de fiscus het verzoek om de financiële gegevens van alle raadsleden, fractiemedewerkers en wethouders te verzamelen en aan de belastingdienst te overhandigen.

Ongeacht de uitkomst van het fiscale onderzoek zal het raadspresidium rond begin oktober bepalen hoeveel geld de betrokken fractieleden moeten terugstorten. Tevens heeft het presidium volgens raadsvoorzitter Codrington nieuwe regels in voorbereiding, waaraan de besteding van de fractiesubsidies voortaan worden getoetst.

De bonnetjesaffaire heeft tot nu toe geleid tot de aftocht van wethouder Huffnagel en een leegloop van de Amsterdamse CDA-fractie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden