Nieuws

VVD’er Bruijn nieuwe voorzitter Eerste Kamer

VVD’er Jan Anthonie Bruijn (1958) is de nieuwe voorzitter van de Eerste Kamer. Hij won dinsdagmiddag na drie geheime stemronden van GroenLinks-kandidaat Ruard Ganzevoort. De kandidaten Joris Backer (D66) en Toine Beukering (Forum voor Democratie) vielen al eerder af.

Raoul du Pré
 Jan Anthonie Bruijn (VVD).  Beeld ANP - Bart Maat
Jan Anthonie Bruijn (VVD).Beeld ANP - Bart Maat

Daarmee behoudt de VVD na het vertrek van Ankie Broekers-Knol het voorzitterschap van de senaat in handen. De officiële invloed van de voorzitter is beperkt, maar op en en rond het Binnenhof heeft de functie veel aanzien. De voorzitter is sfeerbepalend tijdens debatten, beheert de agenda en is het representatieve boegbeeld van het parlement, samen met de voorzitter van de Tweede Kamer, PvdA’er Khadija Arib. Een belangrijke gezamenlijke klus is de komende tijd de renovatie van het Binnenhof.

Vanzelfsprekend was het niet dat Bruijn zou winnen. Forum voor Democratie claimde de afgelopen tijd als grootste partij het voorzitterschap en schoof Beukering naar voren als kandidaat. Hij bracht zichzelf echter in diskrediet met met zijn uitspraken over de jodenvervolging, waarvoor hij excuses moest maken. Ook D66 en GroenLinks schoven vervolgens kandidaten naar voren.

De verkiezing was een geheime procedure, waarin de 73 aanwezige leden anoniem konden stemmen. Na het afvallen van Beukering stemden elf senatoren blanco, waarschijnlijk allen lid van de fractie van Forum. Bruijn kon daardoor uiteindelijk met 34 stemmen een volstrekte meerderheid behalen.

Hoewel onbekend bij het grote publiek, is Bruijn een prominent VVD-lid. Hij was onder meer voorzitter van de VVD-afdeling Wassenaar, lid van het curatorium van het wetenschappelijk bureau en staat intern bekend als een belangrijk partij-ideoloog. Hij studeerde geneeskunde aan de Johns Hopkins University in Baltimore en aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Als hoogleraar in Leiden is hij gespecialiseerd in ziektes van het immuunsysteem, met name nierziektes.

Al jarenlang wordt hij bij elke formatie getipt als kandidaat-minister.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden