VVD'er Arno Visser nieuwe president Rekenkamer

Voormalig VVD-kamerlid Arno Visser wordt de nieuwe president van de Algemene Rekenkamer. Dat bevestigen bronnen in politiek Den Haag. Verwacht wordt dat de ministerraad vrijdag op de laatste kabinetsvergadering voor het zomerreces zijn benoeming goedkeurt. Visser volgt Saskia Stuiveling op.

Arno Visser.Beeld anp

Visser is al lid van het college sinds 2013. De Algemene Rekenkamer is één van de zogenoemde Hoge Colleges van Staat en controleert of het Rijk geld uitgeeft en beleid uitvoert zoals het de bedoeling was.

Visser was eerder wethouder van Financien en Cultuur van Almere. Ook werkte hij als consultant en manager bij Nuon en was hij persvoorlichter van de VVD. In de Kamer was Visser onder andere voorzitter van de commissie die het tbs-stelsel onderzocht.

Verder leidde de VVD'er de adviescommissie van de Raad voor de Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ). Visser studeerde onder meer bedrijfskunde in Groningen.

Strengste

De Rekenkamer is vaak een van de strengste criticasters van het kabinet. Zo concludeerde het college in mei dat de bezuinigingen uit 2012 op de Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst (AIVD) diepe sporen heeft nagelaten bij de dienst, die ook met het deels terugdraaien van de bezuinigingen nog jaren merkbaar zullen zijn. Waardevolle kennis en ervaring zijn inmiddels verloren gegaan, aldus het kritische rapport.

Hard was de Rekenkamer ook in het oordeel over het kabinetsbeleid van het afgelopen kalenderjaar. De invoering van het nieuwe systeem rond de uitbetaling van pgb's was niet zorgvuldig verlopen en ook bij Defensie en bij de Belastingdienst liggen forse problemen bij de uitvoering van de kabinetsplannen, aldus de Rekenkamer in mei.

Stuiveling riep het kabinet toen op meer tijd te nemen voor een zorgvuldige uitvoering van de ambitieuze plannen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden