VVD en SP: subsidie doorgesluisd naar moskee

Tienduizenden euro's subsidie voor computercursussen en sollicitatietrainingen in Amsterdam zijn mogelijk doorgesluisd naar moskeeën. Dat stellen de VVD en de SP. Zij willen dat het gemeentebestuur een onderzoek instelt naar de schending van de scheiding tussen kerk en staat die daarvan het gevolg zou zijn.

Harmen Bockma
null Beeld reuters
Beeld reuters

Uit jaarrekeningen van twee sociaal-culturele stichtingen zou volgens SP en VVD blijken dat uit eigen vermogen geld is overgeheveld naar een Turkse en een Marokkaanse moskee. De stichtingen, ook met een Turkse en een Marokkaanse achtergrond, en de gebedshuizen zijn gevestigd in het gebouw De Verbinding in de Transvaalbuurt.

De partijen onderzochten de jaarrekeningen over 2009 en 2010 van de Stichting Sociaal Cultureel Centrum Medelanders, een Marokkaanse stichting. Tienduizenden euro's blijken onder meer bestemd te zijn voor het 'bestemmingsfonds Moskee', 'Donaties Moskee' en 'Eenmalige aanvulling eigen vermogen bestemmingsfonds Moskee'. De Turkse stichting blijkt in 2010 met subsidie huur te hebben betaald voor de moskee.

Niet bereikbaar

Volgens VVD-raadslid Rik Torn moet de scheiding tussen kerk en staat worden gerespecteerd. 'Als blijkt dat gemeenschapsgeld is gebruikt voor gebedshuizen, moet het worden terugbetaald.' Peter Kwint (SP): 'Hoe komt geld dat mensen moet helpen een baan te vinden terecht bij een tapijtwinkel die gebedskleedjes verkoopt? Daar is de subsidie nooit voor verstrekt.'

De Verbinding, geopend in 2009, telt een Turkse en een Marokkaanse moskee en ruimte voor sociaal-culturele activiteiten. De twee stichtingen krijgen subsidie van onder meer het stadsdeel Oost-Watergraafsmeer en het Oranjefonds voor de sociale activering van kwetsbare groepen. De besturen waren niet bereikbaar voor commentaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden