VVD en PvdA willen minder regels bij jacht

Jagers mogen niet meer zelf beslissen hoeveel dieren er in een gebied worden geschoten. Ze moeten daarover afspraken maken met natuurorganisaties. Volgens de Tweede Kamerleden Henk Leenders (PvdA) en Rudmer Heerema (VVD) scheelt deze aanpak veel regels en bureaucratie.

Beeld anp

VVD en PvdA komen maandag met hun voorstel tijdens het overleg over natuurbeschermingswet met staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken). De regeringspartijen passen het plan van Dijksma aan waarmee die de jacht lastiger maakte maar niet verbood. Jagers moesten van haar vooraf in een plan aangeven hoeveel dieren ze willen schieten omdat er te veel van zijn. Van PvdA en VVD hoeven de jagers pas achteraf te rapporteren.

De Kamer praat maandag ook over het plan van Marianne Thieme (Partij voor de Dieren) om jagen zonder noodzaak helemaal te verbieden. Thieme hoopt op bijval van de PvdA die dit punt in het verkiezingsprogramma had staan. Maar die steun kan ze vergeten nu PvdA en VVD de wet op een volgens Leenders 'effectievere manier' willen aanpassen.

Volgens Heerema doen jagers veel vrijwilligerswerk in de natuur. Door jagen te verbieden, haken die vrijwilligers af, zo maakte hij duidelijk toen Thieme haar voorstel afgelopen week officieel indiende. Leenders vindt dat jacht in dienst moet staan van de natuur: 'Door de natuurclubs stemrecht te geven, zorgen we ervoor dat het belang van de natuur altijd op de eerste plaats staat'. PVV, SP en GroenLinks willen de plezierjacht wel verbieden.

Jagen nuttig?

Nut? Daar gaat jagen niet om. 'De jager', zegt Geert Groot Bruinderink (65), ecoloog en hobbyjager, 'is een neotonist'. Lees hier zijn verhaal.

'Jager krijgt vertrouwen'

De Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging is blij met het alternatieve wetsvoorstel van de PvdA en VVD. De partijen geven 'de jager het vertrouwen dat ze verdienen', zei directeur Laurens Hoedemaker op Radio 1. Dat jagers straks met natuurorganisaties moeten vaststellen waarop mag worden gejaagd, is voor de vereniging geen probleem. 'We werken nu al samen en streven allemaal hetzelfde na: een mooie uitgebalanceerde natuur in Nederland.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden