VVD en PvdA: vluchteling krijgt geen voorrang woning

Ondanks de hoogoplopende retoriek blijven VVD en PvdA compromissen sluiten om de asielcrisis het hoofd te bieden. In een coalitieoverleg op het ministerie van Sociale Zaken zijn de rijen weer gesloten. De PvdA stemt in met het VVD-voorstel om erkende vluchtelingen geen voorrang meer te geven op een sociale huurwoning.

Premier Rutte bezocht dit weekeinde de noodopvang in Woerden, nadat die met vuurwerk was belaagd door relschoppers. Beeld anp
Premier Rutte bezocht dit weekeinde de noodopvang in Woerden, nadat die met vuurwerk was belaagd door relschoppers.Beeld anp

Ook de woorden zijn daar aangepast: premier Mark Rutte, PvdA-leider Diederik Samsom en VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra zeiden maandag allemaal dat Nederland een 'sober en rechtvaardig' asielbeleid krijgt. Sober is het woord van de VVD, de partij die afgelopen weekend nog pleitte voor een ontmoedigingsbeleid. Rechtvaardig is de term die bij de belangrijkste doelstelling van de PvdA past.

De meeste maatregelen die het kabinet bekend maakte, waren al uitgelekt. Er komen duizenden prefab en containerwoningen om de doorstroming uit de azc's te bevorderen. Nu zitten meer dan 13.000 erkende vluchtelingen vast in die azc's, omdat er geen woningen beschikbaar zijn. Door die 'opstopping in de asielketen' moeten talloze nieuwkomers in de (crisis)noodopvang worden geplaatst.

Vluchtelingen krijgen niet langer voorrang bij het verdelen van sociale woningen. De urgentiestatus vervalt, al heeft de PvdA daarbij wel een voorbehoud gemaakt. Er moeten wel voldoende containerwoningen worden gebouwd. Anders komen de vluchtelingen nog moeilijker weg uit de azc's.

Bijstand voor vluchtelingen 'in natura'

Een andere verandering is dat de bijstand voortaan 'in natura' wordt betaald aan vluchtelingen. De huur en zorgpremies worden meteen ingehouden. Vluchtelingen hebben dan ook geen recht meer op huur- en zorgtoeslagen. Volgens de premier komt dat neer op een 'versobering', al is onduidelijk hoe groot de besparingen zijn. In het zorgpakket wordt niet gesneden. Dat had Zijlstra dit weekend nog geopperd.

Aanstaande woensdag is er een debat over de vluchtelingencrisis. VVD en PvdA proberen dan weer samen op te trekken. Achter de schermen zouden de verhoudingen nog steeds goed zijn, al worden de politieke verschillen publiekelijk breed uitgemeten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden