VVD en PvdA vechten om verdelen hulpgelden

PvdA en VVD maken zich op voor het verdelen van extra geld dat nog vóór Prinsjesdag beschikbaar komt voor ontwikkelingssamenwerking. Hoewel de hoogte van het bedrag nog niet vaststaat, is het getouwtrek achter de schermen alvast begonnen.

DEN HAAG - Dat er honderden miljoenen euro's extra komen voor ontwikkelingshulp, beschouwen beide regeringspartijen als een voldongen feit, lieten zij begin april al weten. Dat komt doordat het budget voor hulp aan de allerarmsten een vast percentage is van het bruto binnenlands product (bbp). Als gevolg van een recentelijk ingevoerde nieuwe rekenmethode om het hoogte van het bbp vast te stellen, stijgt de omvang van de economie in 2014 op papier tussen de 4 en 8 procent. Daarmee wordt het budget voor ontwikkelingshulp ook 4 tot 8 procent hoger. Dit komt neer op maximaal 290 miljoen euro extra.


De strijd tussen de PvdA en VVD gaat niet om de hoogte van het bedrag, maar om de wijze waarop dit zal worden besteed. Volgens VVD-Kamerlid Ingrid de Caluwé zou het 'mooi zijn' als extra geld gaat naar het zogenoemde Good Growth Fund; het fonds waarop bedrijven die investeren in ontwikkelingslanden een beroep kunnen doen.


'Op dit moment gaat minder dan 10 procent van het budget voor ontwikkelingssamenwerking naar handel en investeringen. Wat de VVD betreft, mag daar geld bij', zegt De Caluwé. Ze onderstreept dat de bestemming van het geld pas definitief wordt bepaald in september; na het vaststellen van de gecorrigeerde cijfers van het bbp. 'Maar als er extra geld te verdelen valt, dan zullen meer mensen er iets mee willen.'


PvdA-minister Lilianne Ploumen voor Ontwikkelingssamenwerking 'wacht de gevolgen van de nieuwe rekenmethode voorlopig af alvorens een bestemming van het geld te noemen', laat haar woordvoerder weten. PvdA-Kamerlid Roelof van Laar was vrijdag niet bereikbaar voor commentaar.


In het verleden hebben PvdA'ers er geen geheim van gemaakt dat zij willen dat de allerarmsten profiteren van meevallers op het budget en niet per se Nederlandse bedrijven. In maart vorig jaar kwam het om deze reden nog tot een botsing tussen PvdA en VVD. PvdA-minister Ploumen en VVD-minister Henk Kamp van Economische Zaken lagen toen overhoop over de besteding van 750 miljoen euro in het Good Growth Fund.


Kamp wilde daarmee in economisch zware tijden ook Nederlandse bedrijven helpen, zijn collega Ploumen wilde vooral het midden- en kleinbedrijf in kwetsbare ontwikkelingslanden versterken. Nu er weer geld moet worden verdeeld, dreigt opnieuw onenigheid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden