VVD en PvdA gaan toch praten over illegaliteit

VVD en PvdA gaan praten over strafbaarstelling van illegaliteit. Een VVD-woordvoerder heeft dat donderdag gezegd tegen persbureau ANP. Volgens hem heeft de PvdA zich bij de VVD gemeld om over het onderwerp te overleggen.

Staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie.Beeld ANP

In de PvdA woedde de afgelopen weken een heftige discussie over de strafbaarheid van illegaliteit. Daarover zijn afspraken gemaakt in het regeerakkoord, maar bijna de gehele achterban van de PvdA wilde van die afspraken af. PvdA-leider Diederik Samsom hield echter vast aan het regeerakkoord. Zondag kreeg hij na een week van ledenbijeenkomsten uiteindelijk alsnog de ledenraad van de partij achter zich.

Nu blijkt dat de coalitiepartijen toch opnieuw met elkaar in gesprek gaan. Het gesprek zal in eerste instantie plaatsvinden op het laagste niveau, tussen hun woordvoeders voor vreemdelingenbeleid: Marit Maij van de PvdA en Malik Azmani van de VVD.

Kamerdebat
Tegelijkertijd gaat de oppositie volgende week in debat met staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie over de kwestie. De coalitiepartijen zeiden geen behoefte te hebben aan een debat, maar hielden een dwingend verzoek van de voltallige oppositie niet tegen.

Het debat wordt echter een dertigledendebat, alleen gesteund door leden van de oppositie, en niet een gewoon plenair debat. Volgens de coalitiepartijen moet het kabinet zich houden aan het regeerakkoord en zolang de afspraak tussen VVD en PvdA staat, is er geen reden om met het kabinet in debat te gaan.

De oppositie hield echter voet bij stuk. De partijen waren verbolgen over het feit dat staatssecretaris Teeven van Justitie (VVD) en staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken (PvdA) in het programma Pauw & Witteman woensdagavond openlijk spraken over de strafbaarstelling van illegaliteit, terwijl de bewindslieden niet met de Kamer in debat willen over het onderwerp.

Op lang en stevig aandringen van de oppositie gaf Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg vanmiddag toe en beloofde ze het debat volgende week al in te plannen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden