VVD en PvdA eens over invulling bezuiniging van 6 miljard

Het kabinet-Rutte II gaat vandaag na de laatste ministerraad voor de zomervakantie uiteen met een invulling in potlood van de 6 miljard euro aan extra bezuinigingen. Pas als na half augustus de nieuwste economische ramingen van het Centraal Planbureau (CPB) bekend zijn, worden de maatregelen definitief ingevuld.

PvdA-leider Samsom en VVD-premier Rutte in de Tweede Kamer. Beeld anp

Opvallendste voornemen van het kabinet: personen die een ontslagvergoeding in een zogeheten stamrecht-bv hebben zitten, krijgen in 2014 eenmalig de mogelijkheid hun geld tegen een fiscaal voordelig tarief op te nemen. Dat zou de schatkist ruim een miljard aan belastingen opleveren.

PvdA-leider Diederik Samsom opperde dit plan eind vorige maand in de Volkskrant en heeft er nu binnen de coalitie de handen voor op elkaar gekregen. De maatregel zou een impuls aan de koopkracht van deze consumenten geven, en dus aan de economie.

Op het ministerie van Financiën vergaderden de partijtoppen van VVD en PvdA woensdag over de nieuwe bezuinigingen. De beraadslaging was de afsluiting van een reeks bijeenkomsten en duurde de hele dag. Een belangrijk deel van de tijd ging op aan het te sluiten Energieakkoord.

Nullijn ambtenaren
Op tafel lag voorts het al veelbesproken pakket van 4 miljard uit maart, dat na het sociaal akkoord van 12 april even uit het zicht leek. Dat pakket is terug, inclusief de nullijn voor ambtenaren en het draaien aan belastingschijven - in feite een verhoging van de inkomstenbelasting. Die maatregelen leveren beide een miljard op.

Voor de 2 miljard extra die nodig is door de slechte economische ontwikkeling sinds maart, is behalve in de constructie rond de stamrecht-bv's, ook voorzien in een extra rondje kaasschaaf op de uitgaven van ministeries. Dat zou 0,7 miljard opleveren. Verder wordt er zoals bekend gekeken naar beperking van de zorg- en medicijnkosten.

Alle maatregelen zijn onder voorbehoud. Nu het kabinet geen grote coalitie met een aantal oppositiepartijen heeft weten te sluiten, wacht het zo lang mogelijk met het presenteren van definitieve maatregelen.

Eind augustus
De eerste ministerraad na de vakantie is 16 augustus. Uiterlijk eind augustus moet het pakket rond zijn, om in de begroting van Prinsjesdag gepresenteerd te kunnen worden.

Donderdagavond kwamen de partijtoppen afzonderlijk bijeen in het zogenoemde 'bewindspersonenoverleg'. Vandaag is de laatste ministerraad.

Premier Rutte, net terug van een handelsmissie uit Texas, maakt vanaf zaterdag een rondreis door het Caribisch deel van het koninkrijk. Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken is dan even 'de baas van Nederland'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.