VVD en PvdA: akkoord is niet heilig

Minister Dijsselbloem van Financiën was woensdag druk met het zoeken naar politieke steun voor nieuwe bezuinigingen. Want het CPB komt vandaag met nieuwe tegenvallers.

VAN ONZE VERSLAGGEVERS JAN HOEDEMAN; REMCO MEIJER

DEN HAAG - Het kabinet zoekt in de Tweede en de Eerste Kamer naar brede steun voor het financieel-economisch beleid. Het gaat niet alleen om draagvlak voor nieuwe bezuinigingen en lastenverzwaringen in 2014, maar ook om consensus over het sociaal akkoord dat het kabinet binnenkort hoopt te sluiten met werkgevers en werknemers. VVD en PvdA zijn bereid het regeerakkoord daartoe aan te vullen en open te breken.

Na zijn toer langs de belangrijkste oppositiefracties toonde minister Dijsselbloem (PvdA) van Financiën zich woensdagavond hoopvol: 'Het is een lastige puzzel. Maar ik heb veel constructieve fractievoorzitters gesproken. Het allerbelangrijkste is dat er verantwoordelijkheid wordt gevoeld voor de begrotingsdoelen.' Hoewel Dijsselbloem bereid is over de inhoud van het beleid te praten, klinkt vanuit de oppositiefracties vooral scepsis.

Vandaag presenteert het Centraal Planbureau (CPB) de prognose voor de overheidstekorten in 2013 en 2014. In beide jaren dreigt Nederland de Europese norm van 3 procent te overschrijden. De coalitiepartijen VVD en PvdA zijn het eens dat nieuwe miljardeningrepen dit jaar te veel schade toebrengen aan de economie, maar voor 2014 sturen zij wel aan op begrotingsdiscipline.

Naar verwachting moeten zij een bedrag van rond de 4 miljard euro extra bijeensprokkelen. De partijen beseffen dat steun daarvoor uitblijft als het kabinet niet ook bereid is te praten over het lopende kabinetsbeleid. Eén van de belangrijkste pijlers daarvan is het voorgenomen akkoord met de sociale partners over de hoogte en duur van de werkloosheidsuitkeringen, het ontslagrecht, de ontwikkeling van de lonen en de pensioenen.

Ronddolen

D66-leider Alexander Pechtold spreekt daarom van 'een uitgestelde kabinetsformatie', waarin VVD en PvdA hun minderheidskabinet op de been proberen te houden. 'Je kunt wel met zes man een regeerakkoord van 81 pagina's schrijven en een bordesscène doen, maar na honderd dagen dolen hier de ministers door de gangen, op zoek naar steun.'

Dijsselbloem probeert vaart in het begrotingsproces te krijgen en de dreigende stroperigheid in de besluitvorming het hoofd te bieden, zo erkent een ingewijde. Vandaag zal de minister de balans opmaken met welke oppositiefracties hij zaken kan gaan doen. Morgen wordt in de ministerraad een eerste ronde gehouden met voorstellen om in 2014 te bezuinigen of de lasten voor burgers en bedrijven te verzwaren. Oppositiepartijen zullen daarna worden benaderd of zij kunnen leven met bepaalde bezuinigingen. Voor 1 mei wil de Europese begrotingscommissaris Olli Rehn weten wat Nederland van plan is.

De oppositiepartijen beseffen dat er veel op het spel staat. 'Als dit mislukt, komt er niets meer uit de handen van dit kabinet', zegt een fractievoorzitter die woensdag met Dijsselbloem sprak. CDA-leider Sybrand Buma sneert: 'Dit kabinet heeft er honderd dagen voor nodig gehad om te ontdekken dat het een minderheidskabinet is. Dat neem ik ze kwalijk.'

De fractieleiders van D66 en CDA lijken bereid mee te denken, maar willen wel wensen ingewilligd zien. 'Het gaat er niet om dat wij het kabinet in het zadel houden', zegt Pechtold. 'Het gaat er om dat wij zoveel mogelijk van ons D66-verkiezingsprogramma ingewilligd zien.' Buma: 'Geen lastenverzwaringen. En zorgen voor werkgelegenheid. Regeren laten we aan het kabinet over.'

Woensdagochtend begon Dijsselbloem zijn gespreksronde met SGP, ChristenUnie en 50Plus. Na D66 en CDA sloot Dijsselbloem af met de vleugelpartijen waarvan hij weinig steun kan verwachten: SP en PVV. Vandaag spreekt hij nog met GroenLinks en de Partij voor de Dieren.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden