VVD en D66 nog steeds tegenover PvdA in kwestie asielzoekers

VVD en D66 blijven in de kwestie over het terugsturen van Bosnische asielzoekers tegenover de PvdA staan. VVD en D66 eisten weliswaar niet langer Bosnische vluchtelingen met een A-status terug te sturen, maar willen nu van Cohen voor Kerstmis een notitie over de A-status....

Van onze verslaggever

DEN HAAG

PvdA-Kamerlid Middel betitelde woensdag in de Tweede Kamer het verzoek om een notitie als 'het dekken van de aftocht van D66'. Een notitie was door Cohen al toegezegd en begin volgend jaar wordt erover gesproken in het kader van de nieuwe Vreemdelingenwet, redeneerde de PvdA.

Cohen wil Bosniërs met een A-status niet terugsturen, maar Bosniërs met een voorlopige verblijfsvergunning wel. Die kregen een vergunning vanwege de burgeroorlog. Nu die voorbij is, kunnen ze terug. Vluchtelingen met een A-status hebben immer te vrezen voor vervolging, omdat de situatie in Bosnië nog lang niet stabiel is, zei Cohen.

De VVD wil alle Bosniërs terugsturen. D66 vindt dat een nieuwe beoordeling van vierduizend Bosnische vluchtelingen te veel werk zou opleveren voor de justitie-ambtenaren.

In GroenLinks heerst ook verdeeldheid. Fractievoorzitter Rosenmöller zei voor de tv de PvdA te steunen. In de Kamer verklaarde woordvoerder Halsema dat GroenLinks de PvdA niet steunt. Zij vindt dat van Bosniërs die terug moeten eerst de persoonlijke situatie moet worden bekeken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden