DagkoersenUw politieke nieuwsbrief

VVD en CDA trekken ten strijde tegen ‘Denk-TV’

Beeld ANP

Goedemiddag, 

Het is VVD en CDA menens: ze willen een wetswijziging om te voorkomen dat Denk ooit een eigen publieke omroep begint. Wetgeving op basis van geruchten: een nieuwe trend?

En verder: de strijd om de CO2-heffing laait met de dag verder op. 

 Hier zijn uw Dagkoersen. Deze politieke nieuwsbrief elke werkdag per e-mail ontvangen? Vink dan hier ‘Volkskrant politiek’ aan.

DagkoersenBeeld Volkskrant

AMENDEMENT VAN DE DAG
Coalitie is bang voor Denk-TV

De tv-ambities van Denk – als er ze er al ooit waren - kunnen definitief de koelkast in. VVD en CDA kondigden vandaag een amendement op de Mediawet aan om te verbieden dat politieke partijen een eigen publiek omroep beginnen. Weliswaar heeft Denk inmiddels ontkend dergelijke aspiraties te hebben, volgens VVD-Kamerlid Thierry Aartsen komen de geruchten nu eenmaal ‘niet uit de lucht vallen’. ‘Ik vertrouw ze niet op hun bruine ogen. Ik vind het nodig om met een voorstel te komen waarin we het wettelijk onmogelijk maken.’

Aartsen zei dat donderdag bij Goedemorgen Nederland van omroep WNL.

Bij Goedemorgen Nederland van omroep WNL? Dat is ook toevallig. Daar schuift Aartsen wel vaker aan, niet alleen deze week, maar ook al in februari, januari en december. Ook de mediawoordvoerder van het CDA, Kamerlid Harry van der Molen, was al meerdere keren te gast, deze week nog, maar ook in januari (twee maal) en in november. Mediawoordvoerder Joost Sneller van D66 mag ook geregeld langskomen, in november, december, januari en maart. Bij geen enkele andere tv-show zijn deze Kamerleden zo populair.

Dat blijft ook op het Binnenhof niet onopgemerkt, temeer omdat minister Arie Slob momenteel werkt aan een ingrijpend plan om de Publieke Omroep te hervormen en daarbij geregeld overlegt met de mediawoordvoerders van de coalitiepartijen. Het kleine WNL heeft belangen bij die onderhandelingen; de ‘vrolijk rechtse omroep’ pleit voor meer budget. 

Het is voor Aartsen te hopen dat hij Denk niet op ideeën heeft gebracht met zijn initiatief om op basis van geruchten nieuwe wetgeving in gang te zetten. Straks komt er nog een amendement om wettelijk te verbieden dat mediawoordvoerders bij publieke omroepen verschijnen als ze tegelijkertijd over de toekomst van die omroepen onderhandelen.

GESPREK VAN DE DAG
Klaver waarschuwt Rutte

Beeld arie kievit

De politieke strijd om de CO2-heffing laait met de dag verder op. Premier Mark Rutte beloofde voor de verkiezingen een CO2-belasting voor de grote vervuilers, maar voegde daar wel aan toe dat die tax ‘verstandig’ moest zijn. Er mag niet één baan verloren gaan. 

Inmiddels heeft verslaggever Yvonne Hofs de hand gelegd op een conceptvoorstel van minister van Klimaat Eric Wiebes. En wat blijkt: een ‘verstandige CO2-heffing’ is zeker geen generieke heffing. ‘Het kabinet wil de grootbedrijven onder de Nederlandse industrie slechts een CO2-belasting laten betalen over een deel van hun broeikasgasuitstoot, dus niet over al hun emissies,’ schrijft Hofs.

De voor de verkiezingen nog dolblije Jesse Klaver is nu weer heel boos. In een verhit betoog op de site van GroenLinks hekelt de beoogde klimaatgedoger van Rutte III ‘de cynische politiek’. ‘Het is vintage Mark Rutte: het ene beloven en het andere doen. Het is de dividendbelasting all over again. Toch lijkt Rutte één ding vergeten. Twee weken geleden is zijn coalitie de meerderheid verloren. Plannen kunnen niet zomaar zonder enig argument door het parlement geloodst worden. En ik voorspel de premier dit: als Rutte de kant van het grote bedrijfsleven kiest dan komt zijn kabinet in de problemen.’

Wiebes laat intussen sussende geluiden horen: er is nog geen definitieve beslissing genomen, aldus de bewindspersoon. 

Eén ding staat inmiddels wel vast: het zal de komende weken nog een hels karwei worden om de coalitie en een deel van de linkse oppositie op één lijn te krijgen. Als dat niet lukt, dreigt een show down in de nieuwe senaat. Durft GroenLinks een beperkte CO2-heffing weg te stemmen als het alternatief is dat er helemaal geen heffing komt? 

INTUSSEN BIJ...
De ChristenUnie 

De ChristenUnie is een van de weinige partijen die wel eens een journalist toelaat bij fractievergaderingen, zo beschrijft Ariejan Korteweg in zijn wekelijkse column over de Haagse politiek. Wat waarschijnlijk meespeelt: de ChristenUnie is de enige coalitiepartij die ook electoraal gedijt bij het dragen van regeringsverantwoordelijkheid.

Dat stemt de kleine partij ‘dankbaar’ en mild, aldus Korteweg.  ‘Bewijzen kan ik het niet, maar als ik één partij moest noemen waaraan nu echt niemand in Den Haag een hekel heeft, dan is het de ChristenUnie. ‘Maximale gunfactor’, heet dat in Binnenhofs. Nooit op de man, zelden te betrappen op politieke spelletjes, geen armpje drukken in de achterkamertjes, altijd goed voorbereid op wat komen gaat. Respect! Je hoeft het niet met ze eens te zijn en toch zullen ze je in hun gebeden gedenken, mocht daar aanleiding toe zijn.’ 

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Tips of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl. Deze nieuwsbrief elke werkdag per e-mail ontvangen? Vink dan hier ‘Volkskrant politiek’ aan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden