VVD en CDA tegen Europese wens verlengen ouderverlof

DEN HAAG - Regeringspartijen VVD en CDA vinden dat het Europees Parlement te ver gaat door het zwangerschapsverlof te verlengen naar twintig weken en een vaderschapsverlof van twee weken in te stellen. Nederland kent nu een zwangerschaps- en bevallingsverlof van zestien weken.

ANP
Europees parlementslid Licia Ronzulli stemt over het verlengen van het ouderschapsverlof met haar baby bij zich. Beeld epa
Europees parlementslid Licia Ronzulli stemt over het verlengen van het ouderschapsverlof met haar baby bij zich.Beeld epa

Tweede Kamerlid Malik Azmani van de VVD zei woensdag dat zijn partij altijd al tegen een verlenging is, omdat het niet nodig is uit gezondheidsoogpunt. 'Het helpt ook niet meer vrouwen aan het werk en het gaat weer ten koste van de werkgevers, die het loon mogen doorbetalen', stelde hij.

Het CDA heeft eerder gezegd dat verlenging van het verlof bespreekbaar is. Maar de wens van het Europees Parlement gaat volgens CDA-Kamerlid Eddy van Hijum te ver. Vooral omdat het Nederland naar schatting een half miljard kost, terwijl de overheid moet bezuinigen en bedrijven nog herstellen van de economische crisis.

Debat
Van Hijum wil ook eerst met minister Henk Kamp (Sociale Zaken) in debat, voordat die met zijn Europese collega's hierover gaat praten. De CDA'er voorspelt dat in de Europese raad van ministers 'een behoorlijke discussie' zal plaatsvinden over de verlenging van het zwangerschapsverlof en het vaderverlof. Hij wees daarbij op de kosten, terwijl EU-lidstaten hun begrotingen op orde moeten krijgen.
Bovendien zetten VVD en CDA vraagtekens bij de noodzaak om dit soort zaken Europees te regelen. 'Als het om minimumregels gaat om de gezondheid te waarborgen, kan ik me iets bij Europese regels voorstellen. Maar dit is een kwestie van nationaal niveau', stelde Van Hijum. Volgens Azmani is het op elkaar afstemmen van arbeid en zorgtaken iets wat werkgevers en werknemers onderling moeten regelen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden