VVD draait euroburger een rad voor de ogen

De VVD roept het Calimero-effect op door te suggereren dat met de Europese Grondwet Nederland straks niets meer heeft te vertellen in de EU....

Bob van den Bos

De opstelling van coalitiepartner de VVD in het debat over de toekomst van Europa is onverantwoord. Haar leider in het Europees Parlement (EP) Maaten stelt dat in de Europese Conventie op een schamel aantal punten vooruitgang is geboekt. Daarmee bagatelliseert hij de resultaten en draait hij de burger een rad voor de ogen. Een compromistekst is voor niemand ideaal, maar er is op veel gebieden meer vooruitgang geboekt dan bij de verdragswijzigingen van Maastricht, Amsterdam en Nice bij elkaar.

Maaten beweert dat de uitbreiding van het mede-beslissingsrecht van het EP vooral een bevestiging is van de status quo. Dat is echt onjuist. Ons Parlement mag voortaan op bijna alle wetgevende terreinen volledig meebeslissen. Besluitvorming bij meerderheid zal voortaan bij de Raad van Ministers regel zijn in plaats van uitzondering. Nieuw in dit verband is bijvoorbeeld asiel, immigratie en grensoverschrijdende criminaliteit. Het probleem van de steeds wisselende voorzitterschappen is opgelost, zodat er meer continuïteit van beleid kan ontstaan. De hele wetgevingsmachinerie wordt aanzienlijk vereenvoudigd. Het Handvest van Grondrechten is voortaan juridisch bindend waardoor de Europese burgers zich beter beschermd weten. Ook is de openbaarheid van besluitvorming en documenten sterk vergroot. Verder krijgen burgers het recht van initiatief om wetgeving tot stand te brengen. Tenslotte is op veler verzoek voorzien in een belangrijker rol voor de nationale parlementen. Kortom, de democratie en de slagvaardigheid van de EU zijn er veel beter afgekomen dan Maaten doet voorkomen.

De VVD tracht het Calimero-effect op te roepen door te suggereren dat kleinere landen zoals Nederland binnenkort niets meer te vertellen hebben in de EU. Volgens het liberale Tweede Kamerlid Van Baalen heeft de Conventie gekozen voor een onomkeerbare verschuiving van de macht naar de grotere lidstaten. Hier is echter geen sprake van. De grote lidstaten verliezen in de nieuwe opzet evenals de kleine om toerbeurt hun volwaardige Commissaris met stemrecht. Zo zal bijvoorbeeld de vertegenwoordiger uit Duitsland (meer dan 90 miljoen inwoners) periodiek niet aan de besluitvorming mogen deelnemen, terwijl zijn collega uit Malta (350 duizend inwoners) dat wel mag. Ook zijn argument dat de nieuwe vaste voorzitter van de Europese Raad een zetbaas van de grotere mogendheden zal worden, snijdt geen hout. De machtigste landen in de EU vormen geen blok, zoals in de Irak-kwestie nog eens pijnlijk duidelijk werd. Overigens lopen in Brussel in vrijwel geen enkele sector de tegenstellingen tussen grote en kleine lidstaten. Bovendien zal de toekomstige voorzitter ongetwijfeld afwisselend komen uit landen van verschillende omvang.

Het vetorecht in financiële zaken moet volgens de VVD voor Nederland behouden blijven, om te voorkomen dat we teveel (blijven) betalen aan de EU. De nationaal liberalen zien echter over het hoofd dat in een uitgebreide Unie elke lidstaat die weinig bijdraagt aan of juist onevenredig veel ontvangt van Brussel chantagepolitiek kan bedrijven. Veto voor ons is ook niet nodig, omdat er andere belangrijke nettobetalers zijn, zoals Duitsland en Zweden. Helaas wil de VVD daarnaast het vetorecht op het gebied van de buitenlandse politiek handhaven. Met 25 of meer lidstaten zal dit slechts leiden tot verwaterde standpunten of zelfs volledige verlamming van de besluitvorming. De nieuwe Europese superminister van buitenlandse zaken moet beleid gaan uitvoeren dat er op deze wijze natuurlijk helemaal niet komt.

Binnen de Europese liberale beweging neemt de VVD met haar verzet tegen de EU-uitbreiding en nu de Grondwet een geïsoleerde positie in. De VVD onder leiding van Zalm probeert in te spelen op onwetendheid en anti-Europese gevoelens van de kiezers waar zij op aast. Het grote belang van de historische omwentelingen in Europa wordt ondergeschikt gemaakt aan nogal benepen electorale overwegingen.

Volgens de VVD beheerst angst voor de burger de Conventie. Volgens mij beheerst angst voor de kiezer de VVD.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden