VVD doet geen overspannen beloften

De VVD zal de verkiezingscampagne de komende weken wat rustiger aanpakken dan die van anderhalf jaar geleden. Toen ving partijleider Mark Rutte veel wind met enkele in het oog springende verkiezingsbeloften die later niet erg hard of op z'n minst niet erg eenduidig bleken.

ROTTERDAM/DEN HAAG - 'Dat gaan we dus niet weer doen', aldus VVD-fractieleider Halbe Zijlstra zaterdag bij de campagne-aftrap in Rotterdam.


Het is voor het eerst dat een lid van de VVD-top erkent dat de campagne van 2012 niet vlekkeloos was. Weliswaar wonnen de liberalen opnieuw de verkiezingen, maar Mark Ruttes campagnestrategie bezorgde hem daarna veel last. Enkele beloften ('de hypotheekrente staat als een huis', 'er gaat geen cent meer naar de Grieken') vervlogen snel na de verkiezingen.


De opvallendste belofte was de toezegging dat de VVD iedere werkende burger 1.000 euro extra zou bezorgen. Zijlstra, nu terugkijkend: 'De kiezer dacht: hé, ik krijg 1.000 euro. Maar de andere kabinetsmaatregelen, die de kiezer geld kostten, bleven onderbelicht. Deze belofte is enorm gaan vliegen. Zo erg dat alle andere negatieve inkomenseffecten onderbelicht raakten. Nu hebben we daar als VVD veel last van. Dat kon beter.'


Rutte beloofde destijds 1.000 euro belastingverlaging voor de werkenden. Wie uit een uitkering stapte naar een baan, moest dat meteen merken. Volgens Zijlstra is dat grotendeels geslaagd: 'Van die 1.000 euro is er bijna 900 gelukt. Als je werk kreeg vanuit een uitkeringssituatie, dan is dat snoeihard waargemaakt. Maar de beeldvorming stond haaks op wat de mensen thuis hebben gevoeld. Dat gaan we dus niet weer doen.'


De campagne van de grootste regeringspartij komt dit keer vooral in het teken te staan van het voorzichtige economisch herstel. Rutte zei 'trots' te zijn op de 'veerkracht' van de Nederlanders die het zwaar hebben. En Zijlstra: 'Wij beloofden de economie aan te zwengelen. De economische groei komt eraan, het beleid werkt.'


Rutte antwoordde op de vraag van een kiezer op straat of hij denkt dat de mensen nog geloven wat hij belooft: 'Wat de VVD altijd belooft, is verantwoordelijkheid nemen.'


PvdA-leider Samsom greep het campagneweekend aan om zich in Den Haag af te zetten tegen de PVV en de VVD in die stad. Hij riep de Hagenaars op te voorkomen 'dat het hier rechtsaf gaat'. Hij spiegelde het beeld voor van 'een stad van verdeeldheid waarin mensen op hun afkomst of geloof beoordeeld worden' als de PVV het voor het zeggen krijgt. De PVV doet op 19 maart alleen mee in Den Haag en Almere.


De VVD is volgens Samsom een partij 'die liever de belasting op dure huizen verlaagt dan het geld aan zorg, onderwijs en sociale voorzieningen te besteden'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden