VVD Den Haag wil 'kansarmen-stop' voor de stad

DEN HAAG - De VVD in Den Haag wil, naar Rotterdamse voorbeeld, kansarme nieuwkomers weren uit achterstandswijken. De VVD-fractie in de Haagse gemeenteraad doet dit voorstel in haar vandaag verschenen Integratienota.

De Schilderswijk in Den Haag © Joost van den Broek/ de Volkskrant

De zogeheten 'Rotterdamwet' maakt het gemeenten mogelijk strenge inkomenseisen te stellen aan mensen die zich als nieuwe huurder in een aantal specifieke probleem- en achterstandswijken willen vestigen.

Uitbreiden
Rotterdam voert een dergelijk huisvestingsbeleid voor achterstandswijken al sinds juli 2006. Volgens de Rotterdamse PvdA-wethouder Karakus van Wonen werkt het beleid goed in de praktijk. Karakus kreeg afgelopen jaar van het kabinet toestemming de wet te verlengen en uit te breiden naar andere probleemwijken.

De VVD Den Haag blijft in haar Integratienota beklemtonen dat corporatiewoningen alleen nog beschikbaar mogen worden gesteld aan huurders die de Nederlandse taal machtig zijn. Den Haag moet niet investeren in migranten die zich niet inzetten, aldus de VVD-raadsfractie.

Kopje suiker
'Mensen willen hun buren kunnen aanspreken, of dat nu gaat om het lenen van een kopje suiker of om te vragen of de muziek zachter kan', schrijft VVD-raadslid Arjen Lakerveld, de opsteller van de integratienota.

'Om immigranten aan te sporen Nederlands te leren en de leefbaarheid in wijken te beschermen, is het dan ook verstandig corporatiewoningen niet langer beschikbaar te stellen aan mensen die de taal niet spreken.'

De integratienota van de VVD in Den Haag (pdf)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden