'VVD de weg kwijt met snoeien in hulpbudget'

CDA, D66 en GroenLinks hebben geen begrip voor het VVD-plan om de ontwikkelingshulp met 3 miljard euro per jaar te korten. En ontwikkelingsorganisaties reageren onthutst.

Voorzitter Farah Karimi van de Samenwerkende Hulporganisaties in Port-Au-Prince, kort na de aardbeving in 2010.Beeld ANP

VVD-fractievoorzitter Stef Blok en Kamerlid Ingrid de Caluwé schrijven vandaag in de Volkskrant dat de resultaten van zestig jaar hulp 'op zijn vriendelijkst gezegd niet overtuigend' zijn, en dat er 3 miljard euro minder naartoe kan gaan.

'VVD volledig de weg kwijt', twittert Kathleen Ferrier (CDA) vandaag. 'Egoïsme regeert bij Rutte', aldus GroenLinks-leider Jolande Sap.

Nederlandse traditie
70 procent bezuinigen op het budget voor ontwikkelingshulp breekt volgens haar met de Nederlandse traditie van internationale solidariteit. En haar D66-collega Alexander Pechtold, eveneens via Twitter: 'Je zal maar als eerste nieuwe verkiezingspunt willen brengen dat je 3 miljard wilt bezuinigen op de allerarmsten.'

CDA, D66 en GroenLinks vormen samen met VVD en ChristenUnie de coalitie die verantwoordelijk is voor het Lenteakkoord, met daarin voor ruim 12 miljard euro aan bezuinigingen volgend jaar.

Ook binnen de VVD zelf is kritiek op het plan te horen. John Jorritsma, commissaris van de Koningin in Friesland en voorzitter van Unicef Nederland, twittert: 'Ik nodig Blok en Caluwé uit voor een bezoek aan de Sahel om te beseffen wat ze zeggen'. Zijn partijgenoot en oud-minister Ed Nijpels noemde op BNR Nieuwsradio de voorgestelde miljardenkorting 'te fors'.

Oxfam Novib
Oxfam Novib noemt het een onthutsend voorstel van de VVD om 3 miljard te bezuinigen op ontwikkelingshulp. Directeur Farah Karimi van de hulporganisatie zegt dat er misleidende argumenten worden genoemd en dat ontwikkelingshulp wel enorme resultaten heeft geboekt. 'Miljoenen kinderen kunnen dankzij investeringen in onderwijs naar school, de resultaten op het gebied van gezondheidszorg zijn indrukwekkend - neem alleen al de strijd tegen aids.'

Karimi vindt dat Blok oneigenlijke argumenten gebruikt om zijn bezuinigingsdrift te rechtvaardigen. 'Zeg eerlijk: ik heb geld nodig en ik haal dat weg bij de armsten. Er is afgelopen jaar al 1 miljard bezuinigd, dit zou neerkomen op een afschaffing van ontwikkelingssamenwerking. Onbegrijpelijk.'

Arsen Zonder Grenzen
Artsen zonder Grenzen vreest dat op lange termijn de eventuele korting gevolgen kan hebben voor de hulpverlening. De organisatie krijgt zelf geen geld van het ministerie, maar vreest dat er voor projecten van AzG die aan andere hulporganisaties worden overgedragen er duidelijk minder geld beschikbaar zal zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden