VVD daalt in peilingen, dus erelid Wiegel laat weer van zich horen

VAN ONZE VERSLAGGEVER JAN HOEDEMAN

DEN HAAG - Als het erelid Hans Wiegel zich openlijk met de koers van de partij gaat bemoeien, is dat meestal slecht nieuws voor de VVD. Dinsdag was het opeens weer zover. Het begrotingsakkoord is een 'grote strategische blunder', liet Wiegel weten. De peilingen geven hem voorlopig gelijk: daar is opeens een neerwaartse lijn te zien.

Bij opiniepeiler Maurice de Hond telt de PVV 25 zetels, de SP 30 tegenover de VVD nog maar 24, een verlies van 7. En opeens de derde partij. Tegen die achtergrond pakte Wiegel uit in het Algemeen Dagblad. Hij vindt dat VVD en CDA zelf een begroting hadden moeten maken en nooit in zee hadden moeten gaan met GroenLinks, D66 en de ChristenUnie.

Beleefd werd Wiegel dinsdagmiddag in de wandelgangen afgeserveerd door VVD-fractieleider Stef Blok: 'Er was geen meerderheid voor iets anders dan verkiezingen. Ik ben het niet met de heer Wiegel eens.' VVD-minister Ivo Opstelten: 'Het is achteraf praten.'

Maar hoe verklaren de VVD'ers de zeer matige peilingen dan? Kamerlid Cora van Nieuwenhuizen wijt het aan een 'schrikreactie' van de kiezer op het Lenteakkoord. 'De afdeling makkelijke oplossingen is helaas dicht.' En de liberaal Klaas Dijkhoff wijst naar de vele 'niet-leuke dingen' in het akkoord. 'Er zijn valse profeten die zeggen dat het zonder pijn kan.'

Met de kandidatenlijst voor de verkiezingen, die dinsdag bekend werd, spreekt het partijbestuur vooralsnog een groot vertrouwen uit in de kopstukken die de partij de laatste twee jaar gezicht gaven. De top-5 bestaat uit staatssecretaris Fred Teeven (5), vice-fractievoorzitter Anouchka van Miltenburg (4), fractievoorzitter Stef Blok (3), minister Edith Schippers (2) en premier Mark Rutte, de lijsttrekker.

In de lagere regionen springen de dalers in het oog die onverkiesbaar zijn. Kamerlid Afke Schaart, die in 2010 op 31 binnenkwam, is lager gezet. Zij trekt haar conclusies en gaat van de lijst. Joost Taverne, in 2010 nummer 34, is nu weg bij de eerste 40. Vanaf 35 staan op twijfelachtige plaatsen de gezakte Kamerleden Karin Straus (35), Matthijs Huizing (36), Bart de Liefde (37) en, op 40, Ybeltje Berckmoes-Duindam.

De Limburgse vicevoorzitter van de partij, Mark Verheijen (20), komt de Tweede Kamerfractie versterken. Pieter Duisenberg, zoon van wijlen PvdA-minister Wim Duisenberg, staat op 24.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden