VVD: CPB moet sociaal akkoord AOW doorrekenen

De VVD wil dat het Centraal Planbureau (CPB) het akkoord van werkgevers en de vakbeweging over de AOW en aanvullende pensioenen doorrekent.

ANP

Tweede Kamerlid Stef Blok van de liberalen zei dinsdag dat zijn partij betwijfelt of de wijze waarop de sociale partners de AOW-leeftijd willen verhogen wel de beoogde 4 miljard euro aan besparingen oplevert.

Volgens Blok kan het CPB het akkoord zeker voor 1 juli hebben doorgerekend, zodat het meegenomen kan worden bij de vorming van een nieuw kabinet. Hij zal woensdag tijdens een pensioendebat in de Kamer met demissionair minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) om de doorrekening van het Planbureau vragen.

Verhogen

Werkgevers en vakbonden willen in 2020 beginnen de AOW-leeftijd te verhogen van 65 naar 66 jaar om de oudedagsvoorziening betaalbaar te houden. Daarna moet elke vijf jaar bekeken worden of gezien de stijgende levensverwachting (vergrijzing) de pensioenleeftijd verder omhoog moet. De verwachting is dat dan in 2025 de AOW-leeftijd naar 67 jaar gaat.

Volgens de VVD zijn voor 2020 al maatregelen nodig. Wel erkent Blok dat doordat sociale partners de pensioenleeftijd koppelen aan de stijgende levensverwachting op langere termijn meer bespaard wordt als de AOW-leeftijd boven de 67 jaar uitkomt. ‘Maar wat dat oplevert, kan het CPB uitrekenen en ook wat het precies gaat kosten als in de eerste jaren nog geen maatregelen worden genomen’, aldus de VVD'er.

Sceptisch

Ook vreest Blok hogere kosten, omdat sociale partners de hoogte van de AOW-uitkering meer willen laten meestijgen met de lonen dan nu. Hij vraagt zich af of het voorstel om de ouderenkorting op belastingen af te bouwen wel genoeg oplevert om de hogere uitkering te kunnen betalen.

De sceptische houding van de VVD ten opzichte van het AOW-akkoord is niets nieuws voor voorzitter Jaap Smit van vakcentrale CNV. Toch vindt hij dat de partij niet moet vergeten dat het akkoord met grote zorg is samengesteld. ‘Ik zou het omarmen. Dit vraagstuk is door de polder zelf opgelost. Het is te kostbaar om aan te gaan sleutelen.’

Het bestuur van de Stichting van de Arbeid, begin juni bijeen in het gebouw van de Sociaal-Economische Raad (SER) in Den Haag om over het nieuwe AOW-akkoord te vergaderen (ANP) Beeld
Het bestuur van de Stichting van de Arbeid, begin juni bijeen in het gebouw van de Sociaal-Economische Raad (SER) in Den Haag om over het nieuwe AOW-akkoord te vergaderen (ANP)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden