VVD-commissie onderzoekt declaraties Verheijen

De VVD leek weg te komen met een nieuwe pijnlijke affaire in eigen gelederen, maar gemor in achterban en samenleving heeft de partij tot inkeer doen komen. Na crisisberaad besloot de VVD-top vanmiddag dat een interne commissie onderzoek gaat doen naar het omstreden declaratiegedrag van het in opspraak geraakte Kamerlid Mark Verheijen.

VVD-Kamerlid Mark Verheijen. Beeld anp
VVD-Kamerlid Mark Verheijen.Beeld anp

VVD-partijvoorzitter Henry Keizer, vanavond: 'Wij hebben de afgelopen dagen goed nagedacht en geconcludeerd dat het verstandig zou zijn als onze permanente commissie integriteit hiernaar gaat kijken.' Het onderzoek vindt officieel plaats op verzoek van Verheijen zelf.

Keizer vindt niet dat hij hiermee partijleider Rutte en fractieleider Zijlstra passeert. Zij bagatelliseerden nog tot vanmiddag de ophef rond Verheijen. 'Ik begrijp heel goed dat mensen bij zo'n bericht voor hun fractie gaan staan', aldus Keizer.

Integriteitscode

Verheijen declareerde in zijn vorig leven als gedeputeerde in Limburg ten onrechte tenminste duizenden euro's bij de provincie. Verheijen was gedeputeerde van mei 2011 tot september 2012. NRC Handelsblad berichtte afgelopen woensdag dat hij de provincie liet betalen voor activiteiten die hij verrichtte als vicevoorzitter en kandidaat-Kamerlid van de VVD, en voor nevenfuncties die hij verrichtte. Met andere woorden: hij liet de gemeenschap betalen voor kosten die of de VVD voor haar rekening had moeten nemen, of hijzelf.

Sinds 2013 heeft de VVD, na een reeks in opspraak geraakte liberale politici, een interne integriteitscode. Tijdens het partijcongres in Maarssen, waar deze code door de leden werd aangenomen, zei Rutte: 'Wij zetten als grootste partij nu de standaard op het gebied van integriteit.'

Maar na de publicatie over Verheijen besloot de partijtop een poging te wagen de zaak klein te houden. De premier deed de zaak af als 'opgeblazen en opgepompt'. Zijlstra liet zich in vergelijkbare bewoordingen uit. Nog na de ministerraad vanmiddag zei Rutte dit standpunt te handhaven en dat hij hieraan 'niets had toe te voegen'. Verheijen zelf beloofde woensdag al dat hij ten onrechte gedeclareerde bedragen zal terugbetalen.

Frits Korthals Altes bij zijn afscheid als Eerste Kamervoorzitter in 2001. Beeld anp
Frits Korthals Altes bij zijn afscheid als Eerste Kamervoorzitter in 2001.Beeld anp

Minder sussende woorden

Bij lokale VVD'ers in het land klinken intussen minder sussende geluiden. Een afdeling in Friesland eist dat Verheijen op non-actief wordt gesteld. De ereleden Hans Wiegel en Frits Korthals Altes zeiden vandaag desgevraagd dat nader onderzoek nodig is. Wiegel: 'Jammer voor Verheijen, die ik goed ken, maar zijn positie nu is niet gemakkelijk.'

Een schorsing is volgens partijvoorzitter Keizer niet aan de orde. 'Het is nu bovendien reces. Ik heb de commissie wel gevraagd haar werk zo snel mogelijk te doen.'

Eerder kwam Verheijen in opspraak door een publicatie in Elsevier. De van omkoping verdachte Roermondse projectontwikkelaar Piet van Pol steunde de VVD en de campagne van toenmalig provinciaal lijsttrekker Verheijen in 2011 met 6.750 euro. Van Pol werkte veel samen met de nu voor fraude vervolgde voormalige VVD-senator Jos van Rey.

De interne integriteitscommissie, die onder leiding staat van Jan-Kees Wiebenga, lid van de Raad van State, gaat kijken naar 'de feiten, de ernst en de verwijtbaarheid' en zal daarover een oordeel vellen, aldus het partijbestuur.

Hans Wiegel in 2011. Beeld anp
Hans Wiegel in 2011.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden