VVD claimt post Van den Broek in Brussel

De VVD claimt de post in de Europese Commissie die nu door CDA'er Van den Broek wordt bezet. VVDleider Bolkestein heeft half juni al laten weten dat Van den Broek onder een paars kabinet van PvdA, VVD en D66 niet hoeft te rekenen op prolongatie van zijn baan in Brussel....

Van onze verslaggeefster

DEN HAAG

Er is nog nooit een Europese commissaris geweest van VVD-huize. Alleen CDA en PvdA hebben in het verleden kandidaten voor deze functie geleverd. De PvdA heeft haar gedachten nog niet opgemaakt over de bezetting van de post. Maar als Van den Broek wordt vervangen, dan zullen ook de sociaal-democraten een kandidaat voordragen.

Zeker is dat het onderwerp binnenkort op de agenda van de ministerraad komt. Van den Broek is maar voor twee jaar benoemd als commissaris Buitenlandse Betrekkingen. Zijn termijn loopt eind dit jaar af.

De nieuwe voorzitter van de Europese Commissie, Santer, komt daarom in de eerste week van september naar Den Haag om te vernemen wat de Nederlandse plannen zijn. Santer zal dan op zijn beurt duidelijk maken welke post Nederland zou kunnen bezetten in de Europese Commissie.

Er circuleren al enige namen van mogelijke kandidaten. Op het VVDlijstje zouden onder anderen Kroes, Van Aardenne en Winsemius staan. Bij de PvdA wordt de Europese delegatieleider en oud-minister d'Ancona genoemd. Ook D66 zou een kandidaat hebben: europarlementariër en oud-Europees topambtenaar Brinkhorst.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden