VVD, CDA en SP vormen bestuur van Noord-Brabant

PETER DE GRAAF

Noord-Brabant krijgt een provinciebestuur van VVD, CDA en SP. Informateur Hans Wiegel maakt het bestuursakkoord vandaag bekend. Het is voor het eerst dat de SP in een provincie deel uitmaakt van gedeputeerde staten.

Medio maart is VVD-coryfee Wiegel als informateur de onderhandelingen met de drie partijen begonnen over een nieuw college en bestuursakkoord. Vooral tussen VVD en SP waren de verschillen groot. Gisteren werden de laatste obstakels weggewerkt.

De drie partijen hebben samen een meerderheid van 30 van de 55 zetels in de Provinciale Staten. Vier jaar geleden onderhandelden VVD, CDA en SP ook al over de vorming van een coalitie in Brabant. Die besprekingen mislukten echter, vooral omdat de SP een afwijkend standpunt had over de verkoop van energiemaatschappij Essent.

Bij het begin van de informatieronde hadden alle fractievoorzitters aan Wiegel laten weten dat de VVD als grootste partij in elk geval in het bestuurscollege vertegenwoordigd moest zijn. In mindere mate gold dat ook voor het CDA, dat ondanks het verlies nog altijd de tweede partij is in Brabant. Een groot aantal fracties wilde niet met de PVV in een college samenwerken.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden