Update

'VVD, CDA en PVV dicht bij akkoord'

VVD, CDA en PVV zijn dicht bij een akkoord over hervormingen en miljardenbezuinigingen op de overheidsfinanciën. De onderhandelaars streven ernaar het morgen eens te worden, melden bronnen rond de onderhandelaars in het Catshuis. Premier Mark Rutte heeft inmiddels ook SGP-leider Kees van der Staaij bijgepraat.

CDA-Kamerlid Sybrand Haersma Buma, VVD-fractievoorzitter Stef Blok en premier Mark Rutte tijdens een korte pauze in de tuin van het Catshuis. Beeld ANP

De SGP kan nodig zijn voor een meerderheid in de Tweede Kamer en is dat zeker voor een meerderheid in de Senaat. De onderhandelaars Mark Rutte en fractievoorzitter Stef Blok voor de VVD, vicepremier Maxime Verhagen en fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma voor het CDA en Geert Wilders en Fleur Agema voor de PVV begonnen op 5 maart hun onderhandelingen in het Catshuis.

Die waren nodig omdat het Nederlandse overheidstekort in 2013 dreigt uit te komen op 4,6 procent van het bruto binnenlands product, waar 3 procent volgens EU-regels het maximum is. Het kabinet moet daarom tussen de 10 en 16 miljard euro bezuinigen. Eind april moet een voorstel over de bezuinigingen naar Brussel.

De onderhandelaars hopen dat als ze het morgen eens zijn, het Centraal Planbureau de voorstellen in de loop van volgende week heeft kunnen doorrekenen. Daarna worden ze ter goedkeuring voorgelegd aan de fracties van de drie partijen.

Stroef
Twee weken geleden werden de onderhandelingen voortijdig afgebroken, toen Wilders niet verder wilde praten over hervormingen in de WW en in het ontslagrecht. Rutte en Verhagen stelden dat er dan maar nieuwe verkiezingen moesten komen. Wilders zou hebben gedreigd weg te lopen, maar besloot toen na 2 nachten slapen toch verder te onderhandelen.

Sindsdien verliepen de gesprekken volgens bronnen stroef, maar gestaag. Al het voorbereidende werk is nu afgerond, de drie partijen moeten nu de knopen doorhakken voor het totaalpakket. Vandaag om 16.45 uur worden de gesprekken weer voortgezet in het Catshuis. Tegen NOS melden bronnen dat de besprekingen nog niet klaar zijn en nog steeds kunnen mislukken.

Hypotheekrenteaftrek
Volgens bronnen liggen voor alle deelnemers aan de tussenformatie maatregelen op tafel die moeilijk te accepteren zijn. Bij de VVD wordt net als bij de PVV zwaar getild aan de hypotheekrenteaftrek, maar ook aan belastingverhoging. Voor het CDA is het moeilijk akkoord te gaan met bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking. Voor de PVV zouden bezuinigingen op zorg een struikelblok zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden