VVD, CDA, D66 en GroenLinks praten maandag verder over heikel punt migratie

Een derde Catshuis-sessie tussen VVD, D66, CDA en GroenLinks leidde ook vanmiddag niet tot een doorbraak. De partijen praten pas maandag weer verder over het heikele punt migratie. Onder leiding van informateur Tjeenk Willink verkennen de vier partijen of zij een tweede poging gaan wagen om samen een kabinet te vormen.

Klaver en Pechtold arriveren bij het Catshuis.Beeld anp

Was eerst de Stadhouderskamer de arena van het formatieoverleg, de afgelopen dagen verplaatsten de gesprekken zich naar locaties buiten het Binnenhof. Aanvankelijk werd gesproken in de beslotenheid van het huis van de informateur, te Scheveningen. Sinds gisteren zijn de vier partijen drie maal bijeengekomen in het Catshuis, officieel de ambtswoning van de premier.

Nog steeds hebben Rutte, Buma, Pechtold en Klaver elkaar niet kunnen vinden op migratie. VVD en CDA willen in Europa pleiten voor migratiedeals met Afrikaanse landen zodat Europese lidstaten migranten zonder asielprocedure kunnen terugsturen. Een dergelijke deal werd in 2016 al gesloten met Turkije. GroenLinks is hiertegen. Vluchtelingen moeten altijd recht op asiel houden, vindt de partij van Klaver.

Vandaag vond meermaals overleg plaats in verschillende fractiekamers in het Tweede Kamergebouw. Buma (CDA) werd gezien in de gangen van de VVD. Pechtold (D66) toog naar GroenLinks. Uiteindelijk gingen de vier partijleiders samen weer naar het Catshuis. Na nog geen twee uur kwamen ze weer naar buiten, wederom zonder resultaat.

We praten maandagochtend verder, zei Buma. Het betreft nog steeds 'informeel overleg', stelde hij. Het doel van de gesprekken is 'om te komen tot een fase waarin we zeggen: we kunnen echt de onderhandelingen inhoudelijk voeren. Dat is een heel proces omdat het over veel gaat.' Dat mag tijd kosten, zei Buma. 'Het doel is belangrijker dan de tijd die we ervoor nemen.' De verkiezingen waren op 15 maart, de formatie gaat zodoende richting de negentig dagen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden