VVD, CDA, D66 en CU stemmen in met regeerakkoord; Buma, Pechtold en Segers blijven in Kamer

In navolging van zijn mede-onderhandelaars Gert-Jan Segers en Alexander Pechtold blijft ook CDA-leider Buma de komende jaren fractievoorzitter in de Tweede Kamer. Dat heeft hij vanavond gezegd na het beraad van de CDA-fractie over het regeerakkoord. Als eerste van de vier gingen de christendemocraten vanavond in grote lijnen akkoord met het onderhandelingsresultaat, gevolgd door D66 en de ChristenUnie. Als laatste stemde de VVD in met het akkoord.

CDA-leider Sybrand Buma op het Binnenhof. Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant
CDA-leider Sybrand Buma op het Binnenhof.Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant

De D66-leider denkt dat het beter is voor de stabiliteit van de nieuwe coalitie, als er ervaren Kamerleden in de Kamer blijven: 'Ik heb deze beslissing heel lang voor me uitgeschoven, maar de stabiliteit van de coalitie staat voorop', aldus Pechtold maandagmiddag in een schriftelijke verklaring.

Met hun keuze geven de drie fractievoorzitters een duidelijk signaal: de stabiliteit van het nieuwe kabinet moet bewaakt worden vanuit de Tweede Kamer. Omdat de coalitie slechts een nipte meerderheid heeft van één zetel, mag er de komende jaren in de fracties niemand uit de kruiwagen springen. De fractieleiders zullen gezag moeten hebben. Alleen de VVD zal een nieuwe fractievoorzitter moeten zoeken, nu onderhandelaars Mark Rutte en Halbe Zijlstra allebei wel zitting nemen in het kabinet.

Pechtold noemde het vanavond de voornaamste reden om in de Kamer te blijven, tegen alle eerder speculaties in. 'De stabiliteit van de coalitie staat voorop. Dat kan het beste als fractievoorzitter. We hebben een grote fractie met veel nieuwe mensen. Daar wil ik mee aan de slag gaan.'

Alom werd verwacht dat Pechtold na zijn moeizame ministerschap in het tweede kabinet Balkenende revanche zou willen nemen. Maar hij heeft ook privé-overwegingen: 'Ik zou het ongelooflijk leuk vinden weer als bestuurder aan de slag te gaan, maar ik ben pas 51. Ik moet tenminste nog 19 jaar, als het me gegeven is. En er is nog een overweging, ik doe hier mijn thuisfront een groot plezier mee. Ik heb het gevoel dat ik als fractievoorzitter net iets meer over mijn tijdsindeling ga.'

Ook Buma denkt dat hij in de Kamer het best op zijn plek is: 'Ik ben ervan overtuigd dat het voor mijn partij en mijn fractie het beste is als ik vanuit de Kamer het geluid van het CDA laat horen. Ik vind het van belang om het CDA-geluid in het regeerakkoord te bewaken, maar het is ook van belang om te laten zien dat de Tweede Kamer de plek is waar het volk vertegenwoordigd is.'

Rond half acht was de CDA-fractie de eerste van de vier fracties die instemde met het formatie-akkoord. 'De fractie is enthousiast over het resultaat', aldus Buma. 'Er zijn nog wat kleine dingen. Maar dat zijn geen dingen die een overall-akkoord in de weg staan.'

CU-leider Segers was rond acht uur zuiniger: 'Er zitten meer plussen in dan minnen. Een paar kleine dingen neem ik morgen nog mee naar de informateur. Dat het kinderpardon niet wordt verruimd is een bittere pil, maar daar staat extra geld voor ontwikkelingssamenwerking tegenover.' Segers probeerde de onrust te bezweren die hier en daar is ontstaan over de belasting op afbetaalde huizen: 'Dat moet je in het totaal zien van alle maatregelen op belastinggebied. Iedereen gaat erop vooruit.'

Het laatste nieuws over de plannen van Rutte III

Overzicht: Dinsdag wordt het regeerakkoord van Rutte III verwacht. Dit zijn de belangrijkste beleidspunten die daar al uit werden gelekt.

Analyse: Na 206 dagen formeren doemen eindelijk de contouren van Rutte III op. Frank Hendrickx ontwaart een middenkabinet dat zich nu al schrap zet voor aanvallen van de flanken en onrust binnen de partijen.

Experiment: Tien gemeenten mogen wiet gaan verkopen. Deze wiet wordt onder overheidstoezicht geteeld. Ook kan toezicht worden gehouden op de kwaliteit van de wiet.

Referendum: Naar alle waarschijnlijkheid kunt u op 21 maart 2018 voor of tegen de sleepwet stemmen. Hier zetten we alles over de sleepwet en het referendum handzaam voor u op een rijtje.

Hypotheekplannen: De coalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie laat de zogenoemde villabelasting intact. Ook wordt het voor huizeneigenaren onaantrekkelijk om geen of een kleine hypotheek te hebben.

Rutte III-filter
Na een recordlange formatie is het kabinet Rutte III er bijna. Wij gidsen je door het regeerakkoord. Hoe wordt het geld verdeeld? Wat hebben de partijen binnengesleept? En op welke punten gaat de coalitie het moeilijk krijgen?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden