VVD boycot enquête over bouwfraude

De weerzin van de VVD tegen de parlementaire enquête naar fraude in de bouwwereld krijgt het karakter van een boycot....

Van onze verslaggever Frits van Veen

Vorige week schoven de liberalen verkeersspecialist Hofstra naar voren als lid. Maar Hofstra en andere VVD-Kamerleden ambiëren tevens een post in het nieuwe kabinet. 'Hofstra wilde slechts tijdelijk lid worden, maar dat kan niet', zegt Marijke Vos, het GroenLinks-Kamerlid dat de commissie voorzit.

'Het is onbegrijpelijk dat de VVD een enquête naar zo'n belangrijke economische sector laat schieten.'

Hofstra bevestigt de gang van zaken. 'We moeten allemaal onze eigen keuze maken. Daarom is intern besloten voorlopig niemand te leveren. Ik hoop dat de formatie op 19 augustus is afgerond en dat we dan alsnog in de belangrijkste fase van de enquête kunnen meelopen.' Verder wil hij kwijt dat de VVD in februari een 'uitstekende' kandidaat (Kamerlid Te Veldhuis) had voor het voorzitterschap, maar dat de Kamer de voorkeur gaf aan GroenLinkser Vos.

De VVD was als enige partij tegen een enquête naar het gesjoemel met aanbestedingsregels en facturen bij bouwopdrachten. Vervolgens waren de liberalen des duivels dat zij de enquête niet mochten voorzitten. Zij meenden aan de beurt te zijn.

Eerder was voor die post ook al het niet-herkozen Kamerlid Blaauw afgewezen. De liberalen besloten uiteindelijk Kamerlid Otto Vos af te vaardigen, die op een kansloze plaats stond op de kandidatenlijst voor de verkiezingen.

Ook de commissieleden Rehwinkel (PvdA) en Ravestein (D66) sneuvelden in het verkiezingsgeweld. Voor hen in de plaats zijn woensdag benoemd: Duivesteijn (PvdA) en Smolders (Lijst Pim Fortuyn). De andere leden zijn: Ten Hoopen (CDA), De Wit (SP) en Van der Staaij (SGP). Vanwege de verkiezingscampagne wilden de partijen geen prominente leden afstaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden